Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bewoners Zuidpoort strijden tegen ‘supermonster Lidl’

Door Jantine van den Hoven 13 april 2016

Via via kwam Han van der Steen er achter dat er plannen zijn om achter zijn huis een tien meter hoge supermarkt te bouwen. “Het wordt niet alleen een heel lelijk gebouw, maar het is ook een enorme belasting voor het verkeer.” Buurtbewoners van de Zuidpoort zijn een petitie gestart tegen het ‘supermonster’, in 24 uur zijn er al bijna driehonderd handtekeningen opgehaald.

Han van der Steen houdt zich al langer bezig met de plannen voor het braakliggende terrein aan de Kruisstraat, waar ooit de bibliotheek stond. Voor het plan dat er nu ligt, heeft Van der Steen geen goed woord over. “Het is lelijk, groot, lomp, het wordt een soort loods. Dat past gewoon absoluut niet in de mooie binnenstad van Delft.” En er is nog een belangrijk punt: de veiligheid. Van der Steen laat zijn eigen kinderen al niet meer door de Kruisstraat fietsen. “Het is er zo druk met vrachtwagens, de supermarkt die er al zit wordt al drie keer per dag bevoorraad.”

Verhaal gaat jaren terug

Het verhaal van het terrein aan de Kruisstraat gaat een aantal jaar terug. De oude bibliotheek verhuisde naar de nieuwe locatie. “Het pand van de nieuwe bibliotheek laat zien dat het ook op z’n Delfts kan, creatief en passend binnen de omgeving.” Toen het terrein braakliggend werd, kwam er in samenspraak met bewoners een open fitnessterrein en een pannakooi. Het werd weinig bezocht en weer gesloten.

In februari 2015 vroegen de bewoners een gesprek aan met de gemeente om te horen wat er zou gaan gebeuren. “Er was toen sprake van een mandjeswinkel, een supermarkt voor snelle boodschappen dus. Zonder boodschappenkarretjes. Dat zou al een veel mindere belasting voor het verkeer en het parkeren betekenen dus dat gaf de buurt geruststelling”, vertelt Van der Steen.

De boodschappenkarretjes – waar eerst geen sprake van was – stonden gewoon ingetekend

“Sindsdien hebben we als bewoners regelmatig gevraagd hoe het er voor staat. Ik hoef heus niet iedere week een berichtje, maar toen ik via via hoorde van de plannen van dit hoge gebouw, was dat wel een grote verrassing. Zeker omdat het plan in zo’n vergevorderd stadium is. De karretjes – waar eerst geen sprake van was – stonden gewoon ingetekend.” Het riep veel boosheid op tijdens de bijeenkomst. “Er waren zo’n honderd mensen, het leek wel een volksopstand.”

Om de tuin geleid

De ontwikkelaars en mogelijke ondernemers neemt Van der Steen niets kwalijk, de gemeente daarentegen wel. “We zijn echt om de tuin geleid. Er is ons stroop om de mond gesmeerd. De gemeente heeft het bestemmingsplan gewijzigd, van 7 meter naar een 10 meter hoog gebouw. Ze zeggen dat ze alles volgens de regels hebben gedaan. Er moet in het bestemmingsplan wel rekening gehouden worden met de verkeersaantrekkende werking van een supermarkt en dat is hier niet het geval. Ook naar het voldoen van de luchtnorm voor omwonenden is niet gekeken.”

Van der Steen is er van overtuigd dat er door de gemeente Delft alleen aan de korte termijn gedacht wordt. “Met de verkoop van het terrein kan snel geld verdiend worden, iets wat wel nodig is met zo’n project als de Spoorzone.”

Moreel appèl

Supermonster Lidl Kruisstraat DelftMet de petitie doen de buurtbewoners nu een moreel appèl aan de beslissers bij de gemeente: “Het is hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor een binnenstad die in balans is. Niet om een groot, lelijk pand te laten bouwen dat de leefomgeving en de veiligheid van de bewoners verstoort.” Volgens Van der Steen kan Delft beter. “We zijn creatief, technisch, duurzaam.”

“Er wordt niet naar ons geluisterd bij de gemeente, dus nu proberen we het met wat meer volume.” Wat de kans van slagen is, kan Van der Steen niet zeggen. In mei moet de vergunning uitgegeven worden. Dan volgt er nog een periode van inzage waarin bezwaar gemaakt kan worden. “Ook dan zullen we als buurt van ons moeten laten horen en anders juridische stappen moeten nemen.”

Veel reacties

De petitie is op dinsdag 12 april gestart en in de beginperiode loopt het hard met de handtekeningen. In de Facebookgroep ‘NEE tegen supermonster in Delft‘ en op de petitie-pagina zijn de reacties niet van de lucht. Veel mensen noemen het een belachelijk plan en vinden een dergelijk gebouw het stadsbeeld ontsieren. Ook geven veel reageerders aan niet op een discounter te zitten wachten, eerder op een stadspark en wat kleine winkeltjes.

 

adv.