Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt antikraak wonen in Delft

Door Iris Olsthoorn 9 juli 2019

Antikraak wonen kan best gaaf zijn. Het is soms een kans om op een unieke plek te wonen, zoals een school of zelfs een leegstaande villa. Het grote nadeel: je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is.

In Delft zijn de koopwoningen prijzig en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Delft: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur te betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten. Ook heel handig voor sommige ondernemers en ZZP’ers: er worden ook veel werkruimtes verhuurd in leegstandsbeheer.

Goedkoop huren

Je woont of werkt er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie. Bij veel organisaties geldt dat je geen kinderen of huisdieren mag hebben als je anti-kraak wilt huren.

Anti-kraak adressen in Delft

Toegegeven: véél antikraak aanbod is er niet in Delft. Maar als je er een woning, kantoor of ruimte beschikbaar is, dan bof je vaak wel. Zo is het oude pand van VAK op de Westvest bijvoorbeeld ook in leegstandsbeheer (Ja, echt – Er woont dus iemand in dit gigantische gebouw!). Het oude Techniek Museum aan de Ezelsveldlaan is een aantal jaar geleden ook een tijd bewoond door antikrakers. Leuk weetje: de ruimte was daar zó groot, dat de bewoners op de fiets naar de wc gingen.

In Delft zijn er een aantal organisaties die antikraak gebouwen beheren. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

In Delft zijn de volgende antikraak makelaars te vinden:

Lees ook:

5 x vragen over de Delftse woningmarkt aan de wethouder van wonen

Als woningzoekende moet je in heel Nederland een lange adem hebben en in Delft is dat niet anders. D...
Delft wonen OZB belasting

Het bestaat: wonen in Delft voor €165 per maand (ja echt!)

Sommige mensen zijn erg gehecht aan hun eigen stulpje, maar andere, meer 'nomadische' medemensen heb...

Echt waar: je kunt binnenkort wonen in het Kruithuis

Wie wel eens binnen de poorten van het Kruithuis aan de Schie is geweest, weet het: het is een gigan...

Meer over

Wonen

adv.