9 x deze opvallende Delftse huizen kent echt iedereen

Door Iris Olsthoorn 29 januari 2019

Je komt er één keer langs en je vergeet nooit meer dat je het gezien hebt. Dat is bij deze opvallende Delftse huizen zeker het geval. Of het nu komt door architectonische hoogstandjes, een prachtige muurschildering of een opvallende kleur, deze huizen in Delft kent echt iedereen. 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Het ‘spookhuis’

het-spookhuis-nieuwelaan-delft
Foto: Wikipedia

Aan de Schie, vlak naast de Sebastiaansbrug ligt een groot, statig huis. Vooral door die mooie tuin ziet het eruit als een gezellig huis waar je bést zou willen wonen. Toch staat het bij veel Delftenaren te boek als ‘het spookhuis’. Waarom? Dat zochten we al eens uit:

Delftse mysteries: Waarom wordt dit huis ‘het spookhuis’ genoemd?

De aardappeleters

Je bent hier ongetwijfeld vaak langsgefietst: op de Buitenwatersloot staat dit pand met mooie muurschilderingen. Op het eerste gezicht valt vooral de advertentie op, maar wie goed kijkt ziet dat één raam ontbreekt. Hierop is een afbeelding geschilderd, geïnspireerd op ‘de aardappeleters’ van Vincent van Gogh.

Het politiehuisje

Het Poortlandplein is omgeven door een paar grote wegen, een kerk en de faculteit bouwkunde. Maar middenop de ‘middenberm’ staat nog één klein gebouwtje. Vroeger was dit een politiebureau, nu schijnt het een woonhuis te zijn. Gaaf!

Psst weet jij wie hier woont? We willen hier graag eens binnenkijken voor onze rubriek ‘Binnenkijken Bij’. Let us know!

De JvB

Deze is vooral bekend bij Delftse studenten: de legendarische JvB. Op de Jacoba van Beierenlaan wonen véél studenten en er is dan ook altijd wel reuring in de tent. Zoals toen de poort op instorten stond:

O nee! De poort bij de Jacoba van Beierenlaan stond op instorten

De witte huisjes van het Heilige Land

De witte huisjes van het Heilige Land zijn een iconisch stukje Delft. Terecht, want het is een schattig gezicht. Maar niet voor lang meer, want de woningbouwcoorporatie heeft besloten de huisjes te slopen. Meer daarover lees je hier:

De witte huisjes van het Heilige Land worden écht gesloopt

Schattig huisje in de Harmen Kokslaan

Op het hoekje van de Oranje Plantage en de Harmen Kokslaan staat een heel herkenbaar huisje. De blauwe muur is al een echte eye-catcher, maar de voorkant van het huis is onlangs ook in ere herstelt door de bewoner. Nu is er te lezen wat er vroeger in dit pand (denk we, althans) allemaal te koop was.

Het ‘schip’ in Den Hoorn

Foto: Funda

Net over de grens van Delft staan een paar kasten van huizen langs de Hoornsekade. Eén daarvan is heel opvallend: dat huis in de vorm van een schip. Het huis is vast en zeker gebouwd door iemand die erg van varen houdt én veel geld heeft: het is onlangs verkocht voor €675.000,-

‘Het zwembad’

Zo’n anderhalf jaar geleden verlengde je je paspoort nog in ‘het zwembad‘, het stadskantoor aan de Phoenixstraat. Maar vanaf november wordt dit markante gebouw voor iets heel anders gebruikt, namelijk als studentencomplex. Voor sommigen mensen is dit een doorn in het oog, anderen vinden de zwembad-uitstraling eigenlijk wel leuk. Wij namen een tijdje geleden een kijkje binnen:

Het ‘zwembad’ is verbouwd tot studentencomplex en zo ziet het eruit

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.