9 dingen die je nog niet wist over de Delftsche Studenten Bond
- 13 februari 2017
- Ilse Zoutewelle
Als je door Delft loopt of fietst, kom je er vaak wel snel achter waar de studentensociëteiten zich bevinden. Maar heb je er ook wel eens binnengekeken? Waarschijnlijk niet! Wij kregen een rondleiding door de sociëteit van de Delfsche Studenten Bond aan de Oude Delft 123. Dit is wat ons het meest opviel:
Hun sociëteit Tyche was vroeger het huis van de burgemeester
Maar behalve de buitenkant en hier en daar een schouw of oude deur, zie je daar vrij weinig meer van terug. In de 63 jaar dat de Delftsche Studenten Bond in het pand huist, hebben ze het pand verbouwd tot een aantal grote ruimtes waar geborreld kan worden.
Ze hebben zelf een borrelkelder gegraven
Ja, je leest het goed. De leden van DSB hebben 40 jaar geleden eigenhandig de kelder van hun sociëteit uitgebreid door er een ruimte bij te graven. “Iedere groep mensen die een eigen college (dit is een ander woord voor dispuut) wil stichten, moet iets doen voor de vereniging”, vertelt bestuurslid Jim Hommes. “Het grootste probleem zat hem in het droog krijgen van de kelder. Hier hebben een paar bedrijven aardig wat geld op verloren: ze moesten de opdracht binnen een bepaalde tijd af krijgen, maar dat was ze niet gelukt. Uiteindelijk hebben we het zelf maar gedaan.” Nu wordt de kelder vooral gebruikt als borrelkelder waar je rustig kunt genieten van speciaalbier.
Niemand mag in de kroonluchter zitten

De kroonluchter is zo beroemd omdat iedereen er graag in wil zitten. Mocht je nu denken dat de leden van DSB iedere week hun biertjes hoog en droog in de kroonluchter nuttigen, dan heb je het mis. “Niemand mag in de kroonluchter zitten, anders wordt je eruit gespoten met de brandslang. Nu weten onze leden dat, maar er komen ook wel eens leden van andere verenigingen bij ons borrelen. Die vinden het dan stoer om erin te gaan zitten, maar dat laten we natuurlijk niet gebeuren. Overigens maken we tijdens de OWee altijd een uitzondering.”
Er gaat per week ongeveer 1000 tot 1500 liter bier doorheen

Dat is best wat, vooral als je bedenkt dat de vereniging 380 leden heeft. Ieder lid slaat in een drukke week gemiddeld dus 3,94 liter bier achterover. “We drinken best aardig door ja,” lacht Jim. “In de diesweek, de week waarin we onze verjaardag vieren, gaat er zelfs nog meer doorheen. Dan geeft onze leverancier Bavaria 1000 liter bier gratis weg én komen onze zusterverenigingen langs. Dus dat wil wel.”
Leden hebben kans dat ze na een borrel thuis komen onder meel en eieren

“We noemen dat zooien”, vertelt Jim. “Je kunt hier tijdens speciale evenementen aan de bar meel en eieren bestellen en vervolgens gaan zooien. Dat kan plotseling zijn, maar soms zien we het ook wel aankomen. Als een dispuut bijvoorbeeld heel veel zakken meel in de sociëteit meeneemt, weten we wel hoe laat het is.” Of iedereen dat leuk vindt? “Nee, maar de mensen die het niet leuk vinden kunnen gewoon naar een andere zaal.”
Het gaat er soms nogal, eh, lomp aan toe
Zo wordt er regelmatig een glas op de grond stukgegooid. “Dit doen we nooit tegen iemand aan hoor. Maar soms is het gewoon lekker om even met een glas te gooien. En goede schoenen zijn hierbij wel verplicht. Het kost 1 euro, dus het kan prima. Resultaat is wel dat er overal glasscherven in liggen.” Ook houden de DSB’ers ongeveer 2 keer per jaar een sloopborrel. En dat betekent precies wat je denkt: ze slopen dingen. “Zo hebben we eens een auto door de helft gelast, de sociëteit in gereden en weer aan elkaar gelast. Vervolgens konden leden de auto slopen. Goed om je frustraties kwijt te kunnen!”
Alles wat langer dan 24 uur in de bestuurskamer staat, mag er niet meer uit
Er mogen geen foto’s gemaakt worden van de bestuurskamer, want zelfs leden komen maar zeer zelden in de kamer. Maar als je een foto zou zien, zou je een redelijk chique kamer zien die bomvol spullen staat. Sommige dingen zijn nogal random, zoals een badeend en oude, vieze glazen. “Dat komt omdat we de regel hebben dat alles wat langer dan 24 uur in de bestuurskamer staat, daar moet blijven staan. Soms worden er cadeaus aangeboden aan het bestuur, dus dan blijven ze staan.”
Kok Fokke werkt al 35 jaar bij de vereniging

En bijna iedere dag maakt hij maaltijden klaar voor de DSB’ers en iedereen die wil. Op woensdag is dat vaak zelfs voor 180 man! Of dat geen lastige uitdaging is? “Nee hoor, na 35 jaar lukt het me aardig”, lacht Fokke. “We hebben een open eettafel, dus iedereen mag voor 3,70 euro per maaltijd aanschuiven”, vult Jim aan.
DSB is ontstaan als afscheiding van het Delftsch Studentencorps

“In 1897 heeft D.S.D.C. Logika (Delftsch Studenten Debating Club) zich afgescheiden van het Delftsch Studentencorps en een eigen vereniging gesticht. Dat hebben ze niet voor niks gedaan: ze stoorden zich aan de ongelijkheid binnen DSC. Als je daar ouder bent dan iemand anders, heb je ineens heel veel rechten. DSB staat daarom juist voor gelijkheid van leden. Natuurlijk is het ene lid ‘prominenter’ dan de ander, maar dat komt dan puur doordat die persoon veel voor de vereniging doet.”
Benieuwd hoe het oude klooster van studentenvereniging Virgiel er van binnen uitziet? Ook daar zijn we eens langs geweest, bekijk het artikel hier.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
