Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anca en Maarten runnen al 35 jaar Poppedijn: ‘We zijn de speelgoedwinkel uit idealisme begonnen’

Door Martine Wooning Berkhuizen 6 november 2020

Ben jij weleens op zoek geweest naar een speciaal cadeau voor een kind? Grote kans dat je dan Poppedijn aan de Buitenwatersloot wel kent. Hier verkopen Anca en Maarten al 35 jaar prachtig speelgoed: “De reacties van kinderen zijn hartverwarmend.”

Op 11 november bestaat speelgoedwinkel Poppedijn 35 jaar. Normaal gesproken pakken eigenaren Anca (66) en Maarten (67) groots uit om een mijlpaal te vieren (kennen jullie de wedstrijd van het mooiste visje van de zee nog?), maar dat gaat dit jaar helaas anders. “Er is geen lampionnenoptocht door de straten van Delft, maar we hangen wel 200 versierde lampionnen op in de etalage”, vertelt Maarten. “Op deze manier kunnen we het toch een beetje vieren, zonder dat we heel veel mensen tegelijk naar de winkel trekken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De lantaarns om het 35 jarig jubileum te vieren

Idealisme

“We zijn de speelgoedwinkel uit idealisme begonnen,” legt Maarten uit. “In de jaren ’60 en ’70 was er een enorme opkomst van goedkoop plastic speelgoed uit Azië. Het werd voor een habbekrats gemaakt en het was van slechte kwaliteit. Zooi dat de zintuigen van kinderen totaal niet prikkelt. Met Poppedijn wilden wij een tegengeluid geven en speelgoed verkopen dat wel met liefde gemaakt was. Wij geloven dat kinderen zich hechten aan speelgoed dat door mensenhanden is gemaakt.”

Eigen fantasie

“Neem bijvoorbeeld een blankhouten autootje. Dat kan de ene dag een politieauto zijn, maar de volgende dag een brandweerauto, of een vakantieauto. Een kind kan volledig zijn eigen fantasie op dat autootje loslaten,” aldus Maarten. “Houten speelgoed blijft vaak langer mee. Als er iets afbreekt, dan maak je het weer. En als het kind te groot wordt om ermee te spelen, bewaar je het op zolder voor de kleinkinderen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Internet

Als ze terugkijken op de afgelopen jaren dan heeft de opkomst van het internet de allergrootste impact gehad op de winkel. “Voor kleine, gespecialiseerde winkels zoals Poppedijn was internet killing. Ineens moesten we gaan concurreren tegen de grote internetreuzen en dat heeft ons bijna de kop gekost. Maar in plaats van te blijven spartelen hebben we ons verdienmodel omgegooid en zijn we ook ecologisch verantwoorde kinderkleding en schoenen gaan verkopen. Dat heeft ons gered en is nu een onmisbaar onderdeel van de winkel.”

Meegaan met de tijd

Ondanks dat het internet een grote uitdaging vormt voor Anca en Martijn hebben ze zich er niet tegen verzet. “Een webshop is voor ons ondoenlijk om bij te houden, maar Facebook en Instagram zijn wel hele gave plekken om meer zichtbaar te zijn,” legt Maarten uit. “Een vaste klant die tegenover ons woont heeft geholpen met Instagram. Dankzij haar is ons bereik enorm gegroeid. Nu zitten we aan de ontbijttafel de post van de dag te bespreken, terwijl we vroeger één of twee keer per maand wat deelden.”


Meer over Poppedijn Delft ontdekken?

Poppedijn Delft speelgoedwinkels

Geopend09:00 - 17:00

Buitenwatersloot 35, Delft

Bekijk meer:speelgoedwinkels

adv.