Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Demonstratie tegen parkeerplannen: ‘Regels voor heel Delft, dus ook met heel Delft beslissen’ [video]

Door Iris Olsthoorn 10 juli 2020

Op donderdagavond kwamen er tientallen mensen naar de Markt om te demonstreren. De reden: de parkeerplannen die de gemeente door gaat voeren. Aanwezigen waren vooral boos over het gebrek aan inspraak en communicatie. “Deze regels gelden voor heel Delft. Dan moeten we ook met heel Delft kunnen beslissen”, zei een van de demonstranten. 

Zo’n veertig tot zestig mensen verzamelden zich rond 19.00 uur op de Markt. Een aantal van hen had een spandoek bij zich, ook werden er met stoepkrijt leuzen op de tegels geschreven. ‘Geen besluit = goed besluit’ en ‘Liever goed parkeren dan snel parkeren’ stond er bijvoorbeeld. Demonstranten wilden vooral dat de beslissing over het zomerreces heen getild zou worden en betrokkenen inspraak zouden krijgen.

Dit is er besloten tijdens de raadsvergadering

Het onderwerp werd donderdagavond natuurlijk uitgebreid besproken tijdens de (digitale) raadsvergadering. Er werden maar liefst 14 moties ingediend. De oppositiepartijen (Groep Stoelinga, Stadsbelangen Delft, ChristenUnie, CDA, SP en Onafhankelijk Delft) waren het er allemaal mee eens dat de plannen niet zo snel en zonder inspraak gemaakt konden worden en wilden de besluitvorming uitstellen. Verder hadden verschillende partijen nog inhoudelijke bezwaren tegen de plannen, variërend van het mix-parkeren in de Schil tot aan het afschaffen van een vergunning om je tweede auto te parkeren op straat.

De coalitie stemde tegen de motie van afkeuring, het voorstel werd tijdens de raadsvergadering aangenomen. Dit betekent dat de plannen door kunnen gaan. Wethouder Martina Huijsmans drukte iedereen op het hart dat bewoners echt uitgenodigd zullen worden om mee te denken. De Facebookpagina ‘Voor een beter Delft’ is daarom toch tevreden: ‘De talloze brieven, onze petitie en de demonstratie hebben toch effect gehad.’

De hele raadsvergadering kun je hier terug kijken.

In een eerdere versie van dit artikel werd Onafhankelijk Delft per ongeluk niet gemeld bij de opsomming van oppositiepartijen.

Eerder schreven we hierover

Alles wil je wil weten over de nieuwe parkeerplannen in Delft

De nieuwe parkeerplannen van de gemeente doen veel stof opwaaien in de stad. Het is een uitgebreid p...

Delftenaren plannen een demonstratie op de Markt tegen het nieuwe parkeerplan

Het stadsbestuur bracht onlangs een nieuw plan rondom parkeren in Delft naar buiten. Veel bewoners v...

Dit is wat de gemeente wil doen met de parkeerplaatsen in de binnenstad

Balen voor autobezitters: gratis parkeren zit er, als het aan gemeente ligt, in heel Delft niet meer...

adv.