Schattigste video van de dag! Deze zieke egel krijgt de fles bij Wildopvang Delft
Wildopvang Delft krijgt jaarlijks zo’n 3000 zieke dieren over de vloer. Die dieren zijn natuurlijk allemaal mooi, maar het exemplaar dat vorige week binnenkwam wint ongetwijfeld de schattigheidsprijs! Deze egel heet ‘Koning’ (of King) en heeft nu al de harten van de medewerkers veroverd. Willeke van de Wildopvang maakte dit filmpje voor ons en vertelt over de nieuwsgierige Koning.
“Koning heeft last van een maag-darminfectie (ernstige diarree) en eet hierdoor niet. Hij is levendig en ontzettend nieuwsgierig waardoor hij totaal geen zieke indruk maakt. King krijgt nu een paar dagen te eten via een spuit en zijn ontlasting begint er al beter uit te zien. Onze medewerkers zijn trouwens allemaal gespecialiseerde poep-kijkers! Aan de ontlasting is heel veel te zien hoe de gezondheid van het diertje is. We schatten in dat King nog een paar dagen op deze manier zijn eten moet krijgen (waar hij overigens zeer relaxed over is) en dat hij zich daarna lekkerder gaat voelen en zelf weer gaat eten.” Als Koning aan weer helemaal is opgeknapt, wordt hij (zoals alle dieren in de opvang) weer teruggezet in het wild.
Zware tijd voor egels
Het is (helaas) niet verwonderlijk dat er deze tijd van het jaar egels in de opvang binnen komen. De herfstmaanden zijn namelijk een zware tijd voor egels. “Vaak maken mensen de tuin winterproef in deze tijd van het jaar”, vertelt Willeke. “Dan worden er bijvoorbeeld veel bladeren weggehaald. Maar juist die bladerhopen vinden egels een fijne plek om te liggen.” Als je denkt dat je een egel in je tuin hebt (bijvoorbeeld omdat je hem of haar van de zomer hebt zien lopen), kun je de bladerhopen beter laten liggen. Als je toch een egeltje in een bladerhoop tegenkomt, kan het zijn dat hij dood lijkt. Egels in een winterslaap hebben namelijk een hele onregelmatige hartslag, ademen weinig en voelen koud aan. Zorg in ieder geval dat je de egel weer toedekt met bladeren. Weet je niet goed wat je moet doen en twijfel je toch of de egel leeft of niet? Dan mag je altijd de opvang bellen voor advies (015 – 21 57 838).
“We krijgen in deze tijd van het jaar ook regelmatig ondervoede egels binnen”, vult Willeke aan. “Om ze te helpen kun je, als je een egeltje in je tuin hebt, een schoteltje water neer zetten en nat kattenvoer. Kittenvoer voor 2-12 maanden vinden ze het lekkerst en daar groeien ze het hardst van.”
Lees ook
Meer uit deze categorie
adv.