Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe lief is dit: Delfts bejaardentehuis kreeg een coronaproof-concert [video]

Door Chantal Deen 2 april 2020

Door de maatregelen rondom corona duurt het nog wel even voordat onze columnist Chantal Deen weer koffie en thee mag schenken voor de ouderen in verzorgingstehuis Lindenhof in Delft. Toch wil zij ze een hart onder de riem steken en even naar ze zwaaien. Maar hoe? Daar bedacht ze iets slims op: een concert regelen. Chantal vertelt:

“Op televisie zie ik de laatste tijd veel initiatieven voorbij komen waaronder een -nu werkeloze- zangeres. Buiten een verpleegtehuis zong zij, begeleidt door haar gitaar liedjes. Meteen denk ik: ‘Hey, ik ken een band. Zal ik ze eens vragen?’

Overdag (ook in de avond natuurlijk) speelt Roosje in het Nederlands Kamer Orkest. Maar op dinsdagavond geeft ze, net als ik, les op damessportschool Queen’s. Als ik haar vraag of zij met haar band PaulFrank kosteloos een optreden van een kwartiertje wil verzorgen voor de mensen van het verzorgingstehuis, zegt volmondig ja. Blij in mijn hart benader ik mijn contactpersoon bij het tehuis. Ze vuurt de nodige vragen op mij af, hoe groot is de band, ze mogen niet naar binnen, houden ze wel 1,5 meter afstand etc. Uiteindelijk brengen we de band terug van vijf naar drie personen om samenscholingspraktijken te vermijden en spreken we af dat ze buiten het tehuis op het gras zullen spelen. De datum is geprikt en de verlengsnoeren liggen bij Lindenhof al klaar. 

Kippenvel

Terwijl de band zich buigt over een passend repertoire, maken ze bij Lindenhof een affiche om aan alle bewoners te laten weten wat er op komst is. Ondertussen informeer ik de wijkagent en de gemeente Delft dat er een optreden komt met versterkt geluid, maar dat we ons aan de maatregelen houden. Van beide partijen krijg ik een groen licht en de boodschap dat ze blij zijn met deze initiatieven. Wat kan er nog mis gaan?

Op woensdagmiddag 1 april, gelukkig geen grap, is het zo ver. Roosje (viool), Huib (accordeon)en Paul (gitaar) hebben op het grasveld voor de gemeenschappelijke ruimte van Lindenhof een geïmproviseerd podium gemaakt, compleet met kamerbreed tapijt voor het huiselijke gevoel. De bewoners zitten niet alleen in de ruimte beneden, maar luisteren ook mee vanaf hun balkon of voor hun open ramen. Een uur lang (ik had slecht een kwartiertje gevraagd) speelt de gelegenheidsband nieuwe en oude nummers. Het maakt de bewoners geen fluit uit wat er gespeeld wordt, ze dirigeren mee alsof het een lieve lust is. Kippenvel krijg ik als ik de bewoners zie genieten. Dit is het minste wat ik kan doen. Roosje, Huib en Paul hebben de bewoners een geweldig uur gegeven met mooie, ontroerende en hoopvolle muziek. Het bleef daarna nog lang onrustig in Lindenhof 😊

Paul, Roosje en Huib, wanneer doen we het weer?”

westcord-hotel-delft

Verdieping WestCord Hotel wordt omgetoverd tot ziekenhuisafdeling

Het is razend druk in de ziekenhuizen in Nederland en er is op veel plekken meer capaciteit nodig om...

Aan de slag! 5 x deze Delftse organisaties kunnen jouw hulp nu hard gebruiken

Heb jij door de coronamaatregelen zeeën van vrije tijd? Dan kun je die wellicht gebruiken voor iets ...
Berenjacht

Lief: Delftenaren zetten massaal teddyberen voor hun ramen voor kinderen

Delftenaren deden massaal mee aan de oproep op social media om een teddybeer voor je raam te zetten....

Meer over

Video

adv.