Van stemlokaal tot Kieswijzer: alles over de Provinciale Statenverkiezingen in Delft

De wegen rondom Delft, de nabijgelegen natuurgebieden en de theaters; zomaar wat onderdelen die (deels) onder de verantwoordelijkheid van provincie Zuid-Holland vallen. Op woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

Weet jij niet zo goed wat deze verkiezingen inhouden, op wie je kan stemmen en waar je je stem kunt uitbrengen? Hier lees je alle info!

Wat zijn de Provinciale Statenverkiezingen?

De Provinciale Statenverkiezingen zijn misschien wel de minst bekende verkiezingen in Nederland. Daarom eerst een korte uitleg over de Provinciale Staten.

Je kunt de Provinciale Statenverkiezingen een beetje vergelijken met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, maar dan op provincieniveau. Iedere provincie in Nederland heeft een eigen bestuur. Bij de Provinciale Statenverkiezingen kies jij – samen met de rest van de Delftenaren – de leden van de Provinciale Staten.

Taken van provincie Zuid-Holland

De Provinciale Statenleden…

 1. … zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie Zuid-Holland. Een hypothetisch voorbeeld: de leden beslissen of Delft buiten de stadsgrenzen mag bouwen om de woningcrisis tegen te gaan en waar in de stad een bedrijventerrein mag komen.
 2. … kiezen en controleren de Gedeputeerde Staten. Dat is het dagelijks bestuur van de provincie.
 3. … kiezen de leden van de Eerste Kamer. 

Meer over de taken van de Provinciale Statenleden lees je op de website van de Rijksoverheid.

Waar in Delft kun je stemmen?

Op verschillende plekken in Delft kun je stemmen. Gemeenten zijn verplicht om ervoor te zorgen dat de stemlokalen voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mindervaliden.

De stembureaus zijn woensdag 15 maart open van 7.30 tot 21.00 uur. Waar je in Delft terecht kunt, lees je in dit artikel.

Op wie kun je stemmen?

Grote kans dat je nog niet exact weet op wie je wil stemmen. DPG Media maakte een kieswijzer om jou te helpen. Hieronder vul je de kieswijzer in.

Waar gaf de provincie afgelopen jaren geld aan uit?

Het ligt misschien voor de hand, maar alle taken die de provincie uitvoert kosten geld. Er is een potje voor natuuronderhoud, de cultuursector, enzovoort.

Hier ging het geld van de provincie Zuid-Holland naartoe

Het verschilt per provincie hoeveel geld er naar elk onderdeel gaat. Voor provincie Zuid-Holland valt op dat in 2021 het meest aan ‘verkeer’ is uitgegeven. Het bleek om 49 euro per inwoner van de provincie te gaan. Ook ‘openbaar vervoer’ stond hoog op de agenda; hier werd 36 euro per inwoner aan betaald in 2021. Dat is exact evenveel als bij ‘administratie/bestuur’.

Deze onderwerpen spelen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn er veel onderwerpen waarover beslist moet worden. Denk aan verkeer en vervoer, het milieu, een veilige leefomgeving, maar ook werkgelegenheid, toerisme en de opvang en huisvesting van asielzoekers en arbeidsmigranten.

Bereikbaarheid en vervoer
Als je de kieswijzer invult, kom je stellingen tegen over de bereikbaarheid van onze provincie. Zo zijn er verschillende meningen over het investeren in openbaar vervoer in de nacht. Andere partijen willen juist geld uitgeven aan nieuwe wegen. Ook Rotterdam The Hague Airport staat hoog op de agenda. Volgens sommige partijen moet het vliegveld dicht, vanwege de overlast en CO2-uitstoot. Anderen vinden de luchthaven juist van grote waarde voor de provincie.

Stikstofmaatregelen
Een ander onderwerp wat hierop aansluit, zijn de stikstofmaatregelen. Want moeten boeren extra subsidie krijgen om te verduurzamen? Of kan de provincie ze beter gedwongen uitkopen en zo de stikstofuitstoot verminderen? Ook over extra belastingen op motorrijtuigen worden nieuwe beslissingen genomen.

Woningbouw
In heel Nederland, maar vooral in Zuid-Holland, is er een groot tekort aan (betaalbare) woningen. Onderwerpen die in onze provincie in de agenda staan, zijn de bouw van meer sociale huurwoningen, huisvesting van arbeidsmigranten en het permanent bewonen van vakantiehuizen. Het toestaan van vakantiewoningen aan de kust is ook een onderwerp waar Zuid-Holland mee te maken heeft.

Bouwprojecten
Bij bouwprojecten denk je misschien aan woningen, maar het is meer dan dat. De provincie moet beslissen over het toestaan van nieuwe zonnevelden, het bouwen van een kerncentrale, distributiecentra en windturbines. De meningen binnen partijen zijn daar flink over verdeeld, maar ook onder inwoners. Het is dus extra belangrijk dat jij 15 maart jouw stem uitbrengt.

Het verschilt per provincie hoeveel geld er naar elk onderdeel gaat. Voor provincie Gelderland valt op dat in 2021 het meest aan ‘openbaar vervoer’ is uitgegeven. Het bleek om 94 euro per inwoner van de provincie te gaan. Ook ‘natuur’ stond hoog op de agenda; hier werd 79 euro per inwoner aan betaald in 2021.

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Verkiezingen

Ga naar “Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland: dit is de uitslag”

Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland: dit is de uitslag

Ga naar “Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2023: zo stemden Delftenaren”

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2023: zo stemden Delftenaren

Ga naar “Goed om te weten: dit zijn de stemlocaties in Delft”

Goed om te weten: dit zijn de stemlocaties in Delft

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Belavi Balkonzonnescherm € 49,99”

Belavi Balkonzonnescherm € 49,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39”

AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,10 voor € 5,55”

Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,10 voor € 5,55

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023

Vacatures

Ga naar “Facilitair medewerker bij TU Delft”

Facilitair medewerker bij TU Delft

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart”

Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart

 • 4 juni 2023
whisky
Ga naar “Koningsdag 2023”

Koningsdag 2023

 • 27 april 2023
Ga naar “Ohm Festival”

Ohm Festival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Lichtjesavond 2023”

Lichtjesavond 2023

 • 12 december 2023
Ga naar “Matthäus Passion”

Matthäus Passion

 • Van 6 apr t/m 7 apr