Zo werd de Zuidpoort een belangrijk onderdeel van de stad

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Deze keer een foto van de Zuidpoort in 1976.
1890 – 1915
Eind 19e eeuw werd het Rijn-Schiekanaal voor van de scheepvaart verlegd en verbreed. Deze omlegging leverde de stad Delft twee ‘eilanden’ op: De Nieuwe Plantage in het noorden en het Zuidpoortgebied. Het Zuidpoortgebied ontwikkelde zich tot een eiland van bedrijven en techniek. Een grote bijdrage aan de ontwikkeling van dit nieuwe stukje Delft leverde de Polytechnische school die in 1905 werd omgedoopt tot de Technische Hogeschool. In de periode 1890 – 1915 breidde de TH sterk uit met onder meer het Bacteriologisch Laboratorium.”
1915 – 1945
“Tot 1945 veranderde het Zuidpoortgebied nauwelijks; het was een beetje een vergeten gebied. Er werd in de dertiger jaren nog wel een klein deel van de Zuidergracht gedempt, tot aan de oude Torenstraat. In 1939 kwamen al wel de eerste initiatieven voor sanering. Ook werd een reconstructie van de Asvest overwogen en werden de eerste krotwoningen onbewoonbaar verklaard.”
1945 – 1960
“Pas na de oorlog kwam er weer dynamiek in het Zuidpoortgebied. Het Structuurplan 1954, uitgewerkt voor de binnenstad in het Komplan 1956, zag het Zuidpoortgebied als het scharnier voor de noord-zuid route dwars door de stad en de oost-west route naar Pijnacker. De gevolgen van dit Komplan 1956 zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van de Sebastiaansbrug, de aanzet voor een route door de stad en de demping van de Zuidergracht tot aan de Kruisstraat.”
Jaren ’60 tot nu
“In de zestiger jaren kwam er veel tegenstand tegen het Komplan. Het behoud van de structuur van de oude binnenstad met zijn grachten was het belangrijkste argument van de tegenstanders. In 1967 werd het Komplan omgezet in een nieuw bestemmingsplan “In de Veste”. De doorsteek door de stad was van de baan. De scharnierfunctie van Zuidpoort veranderde van karakter. De oost-west route over de Zuidergracht of de Ezelsveldlaan verdween ook van de tekentafels. Het resultaat is dat het Zuidpoortgebied een rafelige rand van een nieuw stuk binnenstad werd. Daarna begon een periode van veel plannen zonder realisatie. Voor een verbetering van de verkeersdoorstroming werd de Zuidwal aangelegd en in 1979 de Hambrug/fietstunnel. Noemenswaardig is ook het woningbouwcomplex aan de Zusterlaan, dat in 1984 werd gerealiseerd. ”
Intussen is de Zuidpoort een gebied waar veel winkels staan en waar nog steeds veel om te doen is, zoals de sloop en nieuwbouw van het V&D pand.
Toen in Delft
Elk weekend hebben we een ‘Toen in Delft’ op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘ArrayHistoric Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.