Echt waar: vroeger zwom je in Delft tussen groentes en modder
Het was afgelopen dagen super warm in Delft. Gelukkig hebben we nu twee binnenzwembaden en een paar buiten zwemplekken waar...
Je kent de kassen van het Westland en Midden-Delfland vast wel. Al ruim twee eeuwen produceren tuinders daar op grote schaal groente en fruit. Rond 1900 werd een deel van deze producten in Delft geveild. Aan de Westvest zat namelijk een groenteveiling waar tuinders hun producten konden verkopen. Deze veiling was zo succesvol, dat hij maar twintig jaar in Delft zat.
De Delftsche Groenteveiling werd in 1901 opgericht door twaalf tuinders. De eerste twee jaar verkochten ze hun producten vanuit een pakhuis aan de Buitenwatersloot. Dit werd al snel te krap, dus verhuisde de veiling naar de Westvest. Hier lag toen aan een brede gracht met een haventje: de Spoorhaven. De tuinders kochten een stuk grond in deze haven en bouwden daar een veilinghuisje met een tribune voor de kopers. De veilig groeide snel: in 1907 verkochten al 150 tuinders er hun groente en fruit.
Het veilinghuisje aan de haven was vooral handig, omdat tuinders zo direct vanaf een boot hun producten konden veilen. Veel tuinders brachten hun kratten met groente en fruit met een platte boot vanuit het Westland naar de veiling. Verreweg het meest verkochte product waren komkommers. Daarnaast verkochten de tuinders ook: aardappelen, asperges, uien, aardbeien, tomaten, sla, peen, bloemkool, bonen en spinazie. Ook grappig om te weten: naast de groenteveiling zat toen een openluchtzwembad in de gracht waar zwemmers regelmatig tussen de groenteresten zwommen.
De Delftsche Groenteveiling groeide steeds groter, waardoor het terrein aan de Westvest al snel te klein werd. Nog geen tien jaar na de opening ging de organisatie alweer op zoek naar een nieuwe plek. Dit leidde tot de nodige spanningen onder de tuinders. Tuinders die aan de rand van Delft zaten wilden graag dat de veiling hier bleef, maar tuinders die van verder kwamen vonden het niet erg als de veiling zou verhuizen. Om hun standpunt duidelijk te maken verkocht de ene groep tuinders zijn producten in witte manden en de andere groep in rode manden.
Uiteindelijk werd er een nieuw terrein gevonden bij Den Hoorn waar alle tuinders blij mee waren. Hier bouwden de organisatie en groot en modern veilingcomplex dat in 1921 open ging. Zo kwam dat de Delftsche Groenteveiling na twintig jaar alweer uit Delft vertrok. De groenteveiling bij Den Hoorn bleef tot 1973 in gebruik en was lange tijd dé plek voor groente- en fruithandel voor het Westland.
Bronnen: Ingrid van der Vlis, Vooruit met veel verleden Geschiedenis van Delft vanaf 1795 (Zwolle, 2016) blz. 249-250. Stadsarchief Delft, Knooppunt voor Groente en Fruit (5 maart 2019)
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken