Precies 10 jaar geleden ging de Calvé fabriek dicht: zo ging dat er aan toe
- 30 mei 2018
- Iris Olsthoorn
Je kan het je bijna niet voorstellen: maar het is alweer tien jaar geleden dat de grote ‘pindakaasfabriek’ zijn deuren sloot in Delft. Op 30 mei 2008 namen de (oud)medewerkers afscheid van hun Calvé. En dat ging niet zonder tranen.
Het slot ging er op 30 mei op

Na 124 jaar van pindakaas en slaolie en mayonaise productie, moest de bekende fabriek in Delft zijn deuren sluiten. Moederbedrijf Unilever had besloten de productie van pindakaas naar Rotterdam te verhuizen en de sauzen voortaan in Spanje en Tsjechië te laten maken.
Er kwamen veel emotionele werknemers op de sluiting af

Op het moment van sluiting waren er ruim 170 werknemers in dienst van de Delftse fabriek. De meeste van hen woonden in Delft, vaak in de wijk De Bras. In de jaren ’50 werkten er zelfs duizenden medewerkers in de fabriek. Veel medewerkers waren op de dag van de sluiting erg emotioneel, zoals op de foto’s te zien is. “Calvé is toch een stuk van mijn leven geweest en straks is het er niet meer”, vertelde Aad Verhoeff destijds aan de Volkskrant.
Er werd zelfs een soort ‘begrafenis’ gehouden

Dat (oud-)medewerkers erg ongelukkig waren met de sluiting, was ook te zien aan het ‘rouwboeket’ en de ‘rouwkaart’ die ze voor de fabriek hadden laten opstellen. Dit was erop te lezen:
Met veel pijn in ons hart, delen wij U mede
dat heden van ons wordt weggenomen,
De Calvé Fabriek te Delft
Mede names de 174 medewerkers en duizenden gepensioneerden
nemen wij op 30 mei 2008
na ruim 124 jaar trouwe dienst
definitief afscheid.
De leegte die ontstaat is enorm en onbeschrijfelijk.
De sluiting kreeg nog een staartje…

Na de sluiting van de pindakaasfabriek werd er een sociaal plan voor de overgebleven werknemers opgesteld. Eén van de oud-werknemers, Aad Verhoeff, wist de sluiting uiteindelijk nog een mooie draai te geven. Hij schreeft het boek Met Elkaar – Voor Elkaar – Uit Elkaar, over de geschiedenis van de Calvé farbriek. Dit deed hij in samenwerking met het Delfts Archief, Erfgoed Delft én met een beetje steun van Mark Rutte. De minister-president en Aad kenden elkaar nog van de tijd dat Rutte als personeelsmanager in de fabriek werkte.
De pindakaasproductie verhuisde naar Rotterdam

Geen pindakaaslucht meer in Delft, en dat al tien jaar. Zouden ze de welbekende geur nu dagelijks in Rotterdam ruiken?
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
