Opmerkelijk: vroeger moest je toegangsgeld betalen voor Delft
Je herkent de Oostpoort vast wel. Tegenwoordig loop of fiets je er zo onderdoor, maar vroeger was dat wel anders....
Een straat, een brug en vroeger een garage: aan het eind van het Nieuwe Langendijk is van alles naar de Koepoort vernoemd. Hoewel deze poort 158 jaar geleden werd gesloopt, is de naam niet verdwenen. Maar als je op een plattegrond van Delft kijkt, zie je dat de Koepoortbrug niet aansluit op de Koepoortstraat. Hoe komt dit? En waar komt de naam van de poort eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit.
Tot het begin van de negentiende eeuw had Delft een stadsmuur met daarin acht stadspoorten: twee in elke windrichting. De Koepoort was een van de toegangen in oostelijke richting. De poort was relatief klein en werd vooral gebruikt om vee de stad in te brengen. Vandaar de naam. De Koepoort kwam uit op de Vlamingstraat, waar vroeger veel slagers zaten. Voor de poort lag een brug om de stadsgracht over te steken. Ook toen de poort in 1861 gesloopt werd, bleef deze brug in gebruik.
In 1893 werd de stadsgracht omgevormd tot het Rijn-Schiekanaal. Dit water was een stuk breder, dus er moest een nieuwe dubbele klapbrug komen. Deze lag nog steeds bij de Vlamingstraat. Pas in 1936 verhuisde de brug naar de Nieuwe Langedijk. De oude brug was te klein geworden. Er reden steeds meer fietsers en auto’s overheen en er voeren steeds meer boten onderdoor. Het zorgde voor veel verkeershinder dat de brug steeds open ging. De nieuwe brug werd daarom een stuk hoger, zodat kleine bootjes er onderdoor konden. In 1970 werd de brug vervangen door een nog breder exemplaar.
Maar hoe zit het dan met de Koepoortstraat? Deze straat ligt buiten de oorspronkelijke stadsgracht en is gebouwd nadat de poort was verdwenen. Toen de brug is 1936 verhuisde, kreeg het straatje de naam van de Koepoort. Zo is er nog iets dat herinnert aan de plek waar de poort vroeger zat.
Bron: Stadsarchief Delft
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken