Bijzonder verhaal: in 1359 werd Delft belegerd

Katapulten voor de stadsmuren, honger in de stad en Delftenaren die zich blootvoets overgaven en om vergiffenis smeekten: in 1359 werd Delft belegerd. Het Beleg van Delft was onderdeel van een langslepend conflict tussen Hollandse edelen, burgers en steden in de late middeleeuwen. In dit conflict was het beleg van bescheiden betekenis, maar voor Delft had het grote gevolgen.

Het Beleg van Delft was onderdeel van een conflict dat de Hoekse en Kabeljauwse twisten heette. Dit conflict begon na de dood van graaf Willem IV van Holland in 1345. Omdat hij geen kinderen had, volgde zijn zus Margaretha van Beieren hem op. Zij stelde haar dertienjarige zoon Willem V van Beieren aan als graaf. Een groep edelen die ontevreden was over het bestuur van de graven van Holland, zag dit als een kans om in opstand te komen. Ze probeerden Willem V los te maken van zijn moeder en aan hun kant te krijgen. De eerste jaren van de twisten waren hierdoor in naam een conflict tussen moeder en zoon.

De edelen die Willem V aan hun kant probeerden te krijgen, noemden zich Kabeljauwen. Waar deze naam vandaan komt is onbekend. Sommige historici denken dat het verwijst naar de blauwe ruiten op het wapenschild van Beieren die op vissenschubben lijken. De naam Hoeken van hun tegenstanders is in ieder geval afgeleid van het woord ‘haak’, omdat je daarmee vissen vangt. In 1354 sloot Willem V vrede met zijn moeder en belandde hij weer in het Hoekse kamp. De twisten waren daarmee nog niet voorbij, want de edelen bleven zich verzetten.

Delft in de twisten

De stad Delft speelde vanaf het begin een belangrijke rol in de twisten. Als een van de weinige Hollandse steden koos ze partij voor de Kabeljauwen. In 1351 werd graaf Willem V enige tijd ondergebracht in Delft. Na de verzoening tussen Margaretha en Willem V wilde het stadsbestuur zich aansluiten bij het Hoekse kamp, maar veel prominente Kabeljauwen bleven in de Delft wonen.

In 1359 verschanste een groep Kabeljauwse edelen onder leiding van Gijsbrecht II van Nijenrode zich in Delft en nam feitelijk de controle over de stad over. Voor graaf Albrecht van Beieren was dit reden om Delft te belegeren. Albrecht was de broer en opvolger van Willem V die geestesziek was geworden.

Het beleg van Delft

Een portret van Albrecht van Beieren uit 1745. Deze tekening is gemaakt op basis van een oudere afbeelding van de graaf.

In maart 1359 verzamelde Albrecht een leger van 500 tot 700 man rond de stad met katapulten, blijden, stormtorens en zelfs een grote ‘donderbus’. Dit vroege kanonnen was een van de eerste wapens met buskruit dat in Holland gebruikt werd. Bij archeologische opgravingen in het spoorzonegebied tussen 2010 en 2017 vonden archeologen een aantal bijzondere restanten van het beleg. Zo vonden ze de ronden stenen kogel van een blijde. Ook vonden ze een metalen ridderhandschoen die mogelijk uit die tijd komt.    

Tot een grote bestorming van Delft kwam het in 1359 niet. Albrecht van Beieren dwong de stad tot overgave, door de Delftenaren te laten verhongeren. Na een beleg van ruim elf weken gaf Delft zich over. Het stadsbestuur en de prominente edelen moesten blootvoets de stad uitlopen om Albrecht om vergiffenis te vragen. Daarnaast moest Delft voor straf zijn stadsmuur en stadswallen afbreken. Bij de opgravingen in het spoorzonegebied vonden archeologen bewijs dat dit daadwerkelijk gebeurd is. Dat Delft niet langer een ommuurde stad was, had een grote symbolische betekenis. Pas in 1394 mocht Delft weer een stadsmuur optrekken.

De Zoen van Delft

Het beleg had dus grote gevolgen voor Delft, maar de Hoekse en Kabeljauwse twisten waren er niet mee beslecht. Delft hield zich in de jaren daarna op de vlakte, maar speelde in 1428 nog eenmaal een belangrijke rol. In dat jaar sloten Jacoba van Beieren en Filips van Bourgondië hier een vredesverdrag dat de Zoen van Delft heette. Zoen staat in hierin voor verzoening. Hierbij vertegenwoordigen gravin Jacoba van Beieren (de kleindochter van Albrecht) de Hoeken en hertog Filip van Bourgondië de Kabeljauwen. Met dit verdrag kwam er een voorlopig (maar niet definitief) einde aan de twist die Holland verscheurde.      

Lees ook:

Meer in deze categorie

Toen in Delft

Ga naar “Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft”

Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft

Ga naar “Wist je dit? Vroeger zaten er in Delft wel drie ziekenhuizen”

Wist je dit? Vroeger zaten er in Delft wel drie ziekenhuizen

Ga naar “Toen in Delft: de telefonistes in het oude postkantoor”

Toen in Delft: de telefonistes in het oude postkantoor

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper