Precies 363 jaar geleden ontplofte er 90.000 pond buskruit in het kruithuis

Door Iris Olsthoorn 12 oktober 2017

Deze donderdag is het precies 363 jaar geleden: op 12 oktober 1654 vond in Delft een ramp plaats die bekend staat als de ‘Delftse Donderslag’. Dat was niet niks: aan het einde van de Geerweg ontplofte er in het kruithuis 90.000 pond buskruit.

Het verhaal gaat dat de beheerder van het kruithuis, Cornelis Soetens, de opslagruimte in ging met een brandende lantaarn en dat er vonken zijn overgeslagen. De gevolgen waren groot. Hoeveel mensen er precies omkwamen, is niet bekend. Maar het moeten er honderden geweest zijn.

Secreet van Delft

Een flink gedeelte van de Delftse gebouwen raakten beschadigd. Het kruithuis stond aan het einde van de Geerweg, in de omgeving waar nu de Paardenmarkt is. De glas-in-lood-ramen van de Oude en Nieuwe Kerk sprongen er uit. De meeste huizen op de Doelenstraat werden volledig weggevaagd en de knal van de ontploffing zou tot op Texel te horen zijn geweest. Dat er zoveel buskruit lag opgeslagen in het kruithuis werd het ‘Secreet van Delft’, oftewel geheim van Delft, genoemd. In de omgeving van het kruithuis waren in de jaren voor de ramp huizen gebouwd. Zo’n 500 gezinnen raakten dakloos door de ramp.

In de kunst

De ramp was zo groot, dat er jaren later nog over werd geschreven, over gedicht en schilderijen over werden gemaakt. Bekende dichter Joost van den Vondel schreef een gedicht over de Delftse Donderslag. En wie zich meer wil inleven in de slachtoffers van toen, kan bijvoorbeeld het boek Delfts Blauw van Simone van der Vlugt lezen. Dit boek gaat over Catrijn, zij overleeft deze ramp ternauwernood.

Een nieuw kruithuis

Nadat de stad weer was opgebouwd, werd er wel een nieuw kruithuis gebouwd maar dan wel flink buiten de stad. Dit gebouw – nu in gebruik als scoutcentrum – vind je aan de Schiekade.