Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vrijwillige ouderbijdrage op de basisschool: hoe zit dat in Delft?

Door Natasja de Vrind 12 september 2019

De kop is eraf! De basisscholen in Delft zijn vorige week weer begonnen na zes weken zomervakantie. Dat betekent ook dat aan ouders van basisschoolleerlingen binnenkort weer gevraagd wordt de ouderbijdrage voor het schooljaar 2019-2020 te betalen. Deze ouderbijdrage is vrijwillig: je bent als ouder niet verplicht het te betalen. Wat doet een school eigenlijk met dit geld? Wat gebeurt er als je niet betaalt en welk bedrag vragen de Delftse basisscholen?

Wetgeving

Het basisonderwijs in Nederland is gratis voor alle ouders en leerlingen. De overheid betaalt het onderwijs zodat alle kinderen van Nederland naar school kunnen. Basisscholen krijgen een bijdrage per leerling. Basisscholen mogen wel een geldelijke bijdrage vragen aan ouders, maar dat is dan voor iets extra’s en op vrijwillige basis. Die vrijwilligheid van de ouderbijdrage is belangrijk, omdat alle kinderen recht hebben op het onderwijs dat zij nodig hebben, los van de financiële situatie van hun ouders.

De laatste paar jaar is het onderwerp ouderbijdrage regelmatig in het nieuws geweest, omdat er in Nederland scholen waren die leerlingen wilden buitensluiten van schoolreisjes en excursies als de ouderbijdrage niet betaald werd. In 2018 zijn er daarom nieuwe richtlijnen opgesteld die buitensluiting moeten voorkomen.

Delft

Ook basisscholen in Delft vragen een vrijwillige ouderbijdrage. Op de websites van de scholen valt te lezen waar deze ouderbijdrage zoal voor gebruikt wordt. De meeste scholen, zoals de Freinetschool, de Jan Vermeerschool en de Rembrandtschool, vragen zo rond de €60,-. Het Mozaïek vraagt €50,- euro en bij de Oostpoortschool ligt het bedrag rond de €90,-. Scholen gebruiken dit bedrag voor het jaarlijkse schoolreisje, excursies, het deelnemen aan sporttoernooien, projecten, festiviteiten en vieringen. Bij vieringen kun je denken aan paasontbijt, sinterklaasfeest en het kerstdiner. De Gabriëlschool vraagt €36,- exclusief schoolreisje. Dat bedrag wordt later bepaald. De Delftsche Schoolvereeniging spant echter de kroon. Zij vraagt tussen de €400,- en €600,- euro per leerling, afhankelijk van de leeftijd van het kind en het inkomen van de ouders. Buiten bovenstaande uitgaven, gebruiken zij dit geld ook voor extra zorg, extra handen in de klas en vakleerkrachten voor onder andere Engels en muziek.

Delftpas

Om ouders met een laag inkomen een beetje te helpen, kan er bij de gemeente Delft een Delftpas aangevraagd worden. Met deze Delftpas kan op de basisschool de ouderbijdrage betaald worden. De tegemoetkoming is maximaal €50,-.  Vraagt de school een hogere ouderbijdrage? Dan moet je het verschil zelf bijbetalen. Als de ouderbijdrage lager is, krijgt je alleen dat bedrag vergoed. De gemeente betaalt de tegemoetkoming rechtstreeks aan de school. De school heeft het Delftpasnummer van je kind nodig om het tegoed te declareren bij de gemeente. Vraag op de basisschool van je kind na hoe dat werkt. Met de Delftpas kun je ook schoolspullen in winkels kopen. Toch een steuntje in de rug!

Meer over onderwijs in Delft

kind IKC voorhof

Nu alweer zin in vakantie? Op deze data vallen de schoolvakanties in Delft

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke ...

Op zoek naar een basisschool? Dit is de ultieme checklist!

Als ouder heb je het recht op een vrije schoolkeuze voor je kind. In Delft mag je je kind aanmelden ...
basisschool Delft

Bijzonder onderwijs: deze scholen vind je in Delft en dit zijn hun ideeën

Bij het kiezen van een basisschool is het vaak vanzelfsprekend de school te kiezen die dichtbij is, ...

 

Meer over

Studenten

adv.