Gemeente gaat iets doen aan de ‘verkamering’ van Delftse huizen

Door Iris Olsthoorn 12 september 2017

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker: eengezinswoningen in Delft die worden omgebouwd tot studentenhuizen. De gemeente gaat daar nu een rem op zetten. Ze doen dat door een verbod en een vergunning in te voeren. 

Hoewel het natuurlijk best gezellig kan zijn een diverse straat te hebben, loopt het in Delft een beetje uit de hand met de verkamering. “De laatste jaren is de groei 30 procent’’, vertelt wethouder Raimond de Prez tegen het AD. Vooral in de ‘dure en middeldure’ sector komt het veel voor dat investeerders een huis kopen boven de vraagprijs, deze makkelijk ombouwen en verhuren aan studenten.

Verbod

Daarom gaat de gemeente een verbod invoeren: koop je een huis van meer dan €265.000? Dan mag je je huis niet gaan verhuren aan studenten. Op die manier wil de gemeente zorgen dat deze huizen niet meer in handen komen van slimme en rijke investeerders. Gezinnen die een huis zoeken in deze sector hebben daardoor meer kans om hun paleisje op de kop te tikken.

Vergunning

Voor huizen onder de €265.000 komt er een zogenaamde ‘omzettingsvergunning’. Wil je je huis verhuren aan studenten? Dan moet je eerst deze vergunning aanvragen en een leefbaarheidstoets doorstaan. De gemeente gaat deze maatregelen invoeren vanaf november en in ieder geval de komende vier jaar uittesten.

Heel veel studentenhuisvesting

Mocht het nu klinken alsof de gemeente de studenten probeert te dwarsbomen, dat is niet het geval. Wethouder de Prez: “We willen de studenten graag in Delft houden. Dat blijkt ook uit ons beleid. Wij hebben de afgelopen jaren vijfduizend nieuwe studentenkamers gebouwd. En daar komen de komende jaren nog eens tweeduizend bij.” De gemeente gaat er samen met de TU bijvoorbeeld voor zorgen dat de campus een aantrekkelijker woongebied wordt voor studenten.

Je leest meer over dit verhaal bij het AD Delft.

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie