Binnenkijken bij het Herman Broerencollege: hier leren kinderen wassen, koken en vakken vullen

In 1970 werd de Herman Broerenstichting opgericht. Hun doel is goed onderwijs voor ieder kind, het behartigen van de belangen van leerlingen met een verstandelijke beperking is de missie. Inmiddels heeft deze stichting scholen in Delft, Naaldwijk en Monster. In Delft staan de Herman Broerenschool (voor de jongere leerlingen) en het Herman Broerencollege (voor leerlingen vanaf 12 jaar). Deze bevinden zich beide sinds jaar en dag aan de Clara van Sparwoudestraat. Wat ze daar dan zoal doen? Indebuurt nam een kijkje.
Doelgroep
“Het belangrijkste doel op deze school is de leerlingen straks zo zelfstandig mogelijk de maatschappij in te laten gaan”, aldus Roy Jongejan, locatiedirecteur in Delft. Het Herman Broerencollege is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Hier wordt onderwijs gegeven aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK) en leerlingen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Je kunt hierbij denken aan kinderen met autisme, het syndroom van Down, ADHD en/of een ontwikkelingsachterstand. Roys passie ligt bij dit onderwijs aan deze leerlingen. “Ik heb ook gewerkt in het reguliere onderwijs, maar mijn hart ligt bij het speciaal onderwijs.”
Zorggroepen
Op het Herman Broerencollege zijn drie zorggroepen voor leerlingen met een meervoudige beperking. Onderwijsassistent Mariska van der Kaaij vertelt: “Op elk van deze groepen staan drie personen. Een leerkracht, een onderwijsassistent en een zorgmedewerker. De laatste is een medewerker van Ipse de Brugge, die zich bezighoudt met de zorgvraag van de leerlingen.’ Als onderwijsassistent ondersteunt Mariska de leerkracht en werkt ze met kleine groepjes leerlingen. Bijvoorbeeld bij het maken van een knutselwerkje of het oefenen van de kleuren: sensomotorische integratie. Belangrijk bij deze groepen is de structuur. Met behulp van pictogrammen wordt het gehele dagprogramma voor elke leerling vastgelegd en visueel gemaakt. De leerlingen vinken zelf af wat ze gedaan hebben. Ook schoolreis, sporten, muziek en zwemmen staan op het programma.
Tekst loopt door onder de foto
Toekomst
De focus binnen deze speciale school ligt dus niet alleen op rekenen en taal, maar ook op sociale competentie. Het programma zorgt ervoor dat de leerlingen verantwoordelijkheid leren dragen voor zichzelf en voor elkaar, conflicten op te lossen en waardering te hebben voor verschillen.
Alle leerlingen worden op het Herman Broerencollege in fases voorbereid op hun toekomst in de maatschappij. Er zijn vier soorten groepen, waarbij ingedeeld wordt op leeftijd en/of zorgbehoefte. De vier pijlers waarmee gewerkt wordt zijn werken, wonen, burgerschap en vrije tijd. De school ziet er vanzelfsprekend ook een beetje anders uit dan reguliere scholen. Zo zijn er bijvoorbeeld plekken waar leerlingen kunnen oefenen met koken, administratie, vakken vullen en schoonmaken. Ook kunnen ze stage lopen binnen de school, zoals de was doen en koffie en thee rondbrengen. Op die manier kunnen deze bijzondere kinderen straks buiten school een zelfstandiger leven tegemoet!