Dát zeggen ze dus: het Delftsch studentenwoordenboek van A tot Z

Het is augustus, de OWee is net voorbij en het nieuwe studiejaar staat voor de deur. Dat betekent: straks weer meer studenten in Delft. Het is dus best handig om een woordje Delftse studentiaans te spreken, mocht je willen snappen waar ze het in hemelsnaam over hebben. We hebben een klein woordenboekje samengesteld met de belangrijkste woorden van A tot Z.

De bron voor dit prachtige woordenboek is de BINAS van de OWee 2019.

A

AZG – afkorting voor Altijd zoo geweescht.  Delftse studenten houden behalve van een biertje ook heel erg van afkortingen én van tradities. Veel van die tradities behoeven volgens hen geen uitleg. Het is gewoon zo, want het is altijd zoo geweescht. En daarmee basta.

B

Bakkie vouwen – synoniem voor adten. Hiermee wordt géén versimpelde vorm van origami bedoeld. Wanneer je ‘een bakkie vouwt’, drink je je glas in één keer leeg. Daar hebben de studenten blijkbaar een halve studie van gemaakt, want dit fenomeen kent verschillende namen. Het beter bekende adten natuurlijk, maar ook bij ‘dozen sjouwen’ gaan de glazenbodems omhoog.

Brokken- synoniem voor overgeven. Als je te veel adt, bakkies vouwt, of dozen sjouwt, is de kans groot dat je moet brokken. Juist ja, bij dit werkwoord leg je een vloerpizza op de grond.

D

Delftse tandenborstel – je mond reinigen met sterke drank, bij gebrek aan beter. Als versbakken student verlaat je waarschijnlijk met een boel schone onderbroeken, voldoende noodransoen en een hele mooie tandenborstel het ouderlijk nest. Maar na een tijdje, tja, raakt er toch wel eens iets kwijt. Of je hebt een logeerpartijtje en bent je tandenborstel vergeten. Dan gebruik je toch gewoon een Delftse tandenborstel?

Swipe naar rechts voor G tot en met J!

G

GR – afkorting voor Gemeenschappelijke Ruimte. In de studentenhuizen in Delft vind je géén woonkamers. Nee, hier vind je alleen Gemeenschappelijke Ruimtes. En omdat dat veel te veel tijd kost om uit te spreken, noemen ze het gewoon GR.

H

Haasch – corporale term voor een plastic pitcher. Stel, je bent in de kroeg en een groep studenten naast je bestellen een haas. Denk dan niet dat het hier gaan om een sappig stukje vlees, want een Haasch is gewoon een plastic kan vol bier!

I

Icen – plezierige verrassing die leidt tot het adten van Smirnoff Ice. Icen spreek je uit als Ai-sun. Behalve bier hebben Delftse studenten nóg een lievelingsdrankje, namelijk Smirnoff Ice. En nog leuker dan het zelf drinken, vinden ze het om weg te geven aan hun medestudenten. Om hun waardering te laten blijken, adten/bakkie vouwen/dozen sjouwen ze dit drankje. Of het voor iedereen een plezierige verrassing is, is nog niet helemaal duidelijk.

J

Jetscher – Beschrijvend woord voor een willekeurig object. Hoewel studenten voor héél veel dingen nieuwe woorden hebben bedacht, zijn ze er ook een heleboel vergeten. Daarom noemen ze van alles een ‘jetscher’. Een biertje, een glas, een schoen, een stropdas… Tip: mocht een student je om een jetscher vragen, kijk dan goed naar zijn lichaamstaal en of hij ergens naar wijst. Succes!

Swipe naar rechts voor K tot en met N!

K

Kerstdiner – Random huisdiner met dates in willekeurig seizoen. Waar wij ‘burgers’ ons gewoon op Eerste en Tweede (en oke, misschien nog derde..) Kerstdag volproppen met de kalkoen van tante Jannie en de punch van ome Ge, hoeft het voor studenten écht geen 25 of 26 december te zijn. Het kan ook 2 augustus zijn, of 25 november. En ja, dan heet het nog steeds gewoon kerstdiner! Ze vinden vaak plaats in GR’s of in zaaltjes in de Delftse binnenstad.

Kroeg – Sociëteit Tyche van DSB. Hoor je (tijdens de OWee) een student ineens heel hard roepen dat hij of zij naar de kroeg gaat, dan hebben ze het niet over de Café Oude Jan of de Sjees. De Kroeg is namelijk de naam van Sociëteit Tyche van de Delftse Studenten Bond, aan de Oude Delft 123.

L

Lubben Schijnheilig lief doen met als doel iemand binnen halen voor je vereniging. Naar verwachting wordt er veel gelubd tijdens de OWee.

M

Mores – Ongeschreven regels en gebruiken van een vereniging. Een mos (enkelvoud van mores) is een traditioneel gebruik waar je je zeker als Sjaars aan moet houden. Tijdens de kennismakingstijd worden nieuwe leden de mores letterlijk geleerd.

N

Nekje – Je eten nog eens proeven. ‘Een nekje’ is een zelfstandig naamwoord voor hetgene dat naar buiten komt wanneer je brokt a.k.a. een vloerpizza legt a.k.a. overgeeft. Dit gebeurt wel eens wanneer een student iets te diep in het glaasje heeft gegeten of te veel dozen heeft gevouwen.

Swipe naar rechts voor P tot en met S!

P

PermaKek – Kek, die niet meer weg te halen is. In een gemiddeld studentenleven is nogal wat viezigheid (oftewel kek) aanwezig. In een studentenkamer, op de sociëteit, of in de GR. Het meeste vuil is op te ruimen, maar sommige dingen… niet. Niet zo maar ‘kek’ dus, maar PermaKek. Geen redden meer aan.

Politesse – Kreet waarmee stilte wordt verworven. Klinkt als ‘Politeseeeuh’. Deze uitroep wordt vaak gebruikt wanneer iemand de aandacht probeert te krijgen van een volle zaal met kwebbelende studenten.

S

Sfeerspons – Iemand die de gemoedelijke sfeer wegneemt. Een sfeerspons is een persoon die eigenlijk letterlijk doet wat dit naamwoord beschrijft: sfeer opzuigen. Dat kan bijvoorbeeld door eindeloos op zijn of haar telefoon te kijken, chagrijnig of negatief te zijn.

Schmutzig – Overtreffende trap van smerig. Deze staat van spullen, keukens of slaapkamers is voorbij vies, maar nog niet zo ver als PermaKek.

SuMoGeGiGo – Super Mooi Gezopen Gister Gozer. Zoals we al eerder aangaven: studenten leven zo’n beetje voor afkortingen. Het is natuurlijk véél te lang om dit compliment in complete zin uit te spreken. Daar heeft geen mensch tijd voor. Daarom maar zo!

Swipe naar rechts voor T tot en met Z!

T

Toko – Sociëteit Alcuin, van Virgiel.  Als wij naar de toko gaan, gaan we waarschijnlijk om een pak rijst, bakje currypasta, of sojabonen. Maar als studenten zich naar de Toko begeven, drinken ze vooral veel bier.

V

Vijfdejaarsdip – Je P weer niet gehaald hebben. Je propedeuse halen (alle vakken van je eerste jaar) is nogal een dingetje onder studenten. Het is soms een lijdensweg die wel vijf jaar kan duren.

Vloerpizza – Synoniem van nekje. Moeten we dit nog uitleggen?

Vo – Bravo snel uitgesproken, kreet t.g.v. optreden van bekwaamheid. Waarschijnlijk zul je het woordje ‘Vo’ tijdens de OWee wel een paar keer voorbij horen komen. Studenten vinden het fijn elkaar te complimenteren, maar dat gaat dan natuurlijk wel met een afkorting.

Z

Zaak – Societeit Phoenix, van het DSC. ‘Schat, hoe was het op de zaak?’: op deze vraag ga je van een Delftse studenten een héél ander antwoord krijgen dan een burger-Delftenaar. De Zaak is namelijk voor de studenten geen bedrijf, maar de sociëteit op de Phoenixstraat.

Dit artikel verscheen eerder op indebuurt, in augustus 2019. 

Meer in deze categorie

Studenten

Ga naar “OWee 2022 staat voor de deur: dit kun je verwachten”

OWee 2022 staat voor de deur: dit kun je verwachten

owee
Ga naar “Zien! 10 x foto’s van het Delftse studentenleven in de jaren ’60”

Zien! 10 x foto’s van het Delftse studentenleven in de jaren ’60

Ga naar “Delftse studenten opgelet: Gemeente Delft keert 1300 euro energietoeslag uit”

Delftse studenten opgelet: Gemeente Delft keert 1300 euro energietoeslag uit

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)
Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “E-commerce Manager”

E-commerce Manager

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper