Advertentie wordt geladen…

10 dingen die je nog niet wist over studentenroeivereniging Proteus-Eretes

Dat de studenten van roeivereniging Proteus-Eretes ontzettend snel door het water van de Schie sjezen, weten we wel. Maar wat voeren die studentenroeiers verder allemaal uit? Mathijs en Daniël gaven ons een rondleiding en lichtten een tipje van de sluier over de tradities, de barzolder en andere bijzondere studenten-roei-gebruiken.

Advertentie wordt geladen…

Advertentie wordt geladen…

De vereniging zat vroeger in het Kruithuis

Sinds 1997 zit de vereniging in ‘de Beuk’ aan de Rotterdamseweg. De boten liggen hier in een loods waar vroeger een Praxis in zat, het sociale gedeelte gebeurt op de ‘barzolder’. Dat is precies wat je denkt dat het is: een bar op de ruime zolder van het gebouw. Vanuit hun gebouw kunnen ze zo de Schie in. En best bijzonder: het is pal tegenover hun oude locatie, het Kruithuis. “Daar hadden we vroeger ook een barzolder”, vertelt Daniël, “Dus die traditie hebben we hier eigenlijk meegenomen.” 

Wedstrijdroeiers trainen 7(!) keer per week

In en rondom de Beuk is er altijd wel wat te doen, want een beetje wedstrijdroeier traint zeven keer per week! Hoe, wat en waarom dan? “Roeien is een hele populaire en competitieve studentensport”, vertelt Mathijs. “In de jaren ’80 kwam je nog wel weg met drie keer per week trainen. Maar omdat de competitie zo hard is, moet je wel vaak trainen.” Behalve heel veel trainen spreken wedstrijdroeiers nog meer regels met elkaar af, zoals géén alcohol in het wedstrijdseizoen en elke avond netjes voor 00.00 uur naar bed.

Dat lijkt ons bijna onmogelijk in een druk studentenleven, maar volgens Mathijs is het júist iets waar studenten baat bij hebben: “Het zorgt voor een heel goed ritme in je leven. Bovendien worden veel studies steeds zwaarder en kan je met roeien lekker je hoofd leeg maken. En hier combineer je het sporten en de gezelligheid met elkaar. Als je alleen lid bent van een gezelligheidsvereniging, heb je die combinatie niet. Verder zijn we best een losse vereniging, we hebben geen overdreven regels of extreme verenigingsgebruiken.”

Proteus-Eretes heeft veel Olympische roeiers voortgebracht

Dat vele trainen werpt zijn vruchten af, want de roeivereniging heeft al een boel medailles op zijn naam staan. “Afgelopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben leden van onze vereniging brons, zilver en een zesde plek binnen gesleept”, zegt Daniël. De overwinningen worden allemaal netjes bijgehouden op een bord in de barzolder. En éxtra bijzonder: “De meeste mensen beginnen pas als student met roeien. Ook onze Olympiërs zijn pas bij ons begonnen.”

Ze hebben de allergrootste vloot van Nederland

Niet alleen de prestaties zijn groot, ook de vereniging zelf. Vijf jaar geleden had de vereniging zo’n 600 leden, nu al zo’n 870. Om te zorgen dat iedereen kan varen, moeten er natuurlijk wel genoeg boten zijn. “We hebben onze botencollectie in al die jaren flink uitgebreid. Ik weet niet zeker of we de grootste roeiboot-vloot van Nederland hebben, maar zeker wel van alle studentenroeiverenigingen”, vertelt Mathijs. “En om je even een beeld te geven: zo’n nieuwe boot kost veertigduizend euro. We zijn dus heel trots op zo’n grote vloot.”

Een bootje zonder naam brengt ongeluk

Als je goed kijkt naar de voorbij racende watermonsters in de Schie, zie je dat ieder bootje een naam heeft. Waarom is dat zo, en wat betekenen de namen? “Als er een nieuwe boot is aangeschaft, mag bijvoorbeeld een voorzitter of oud-lid deze een naam geven en dopen. Sommigen vernoemen hem naar zichzelf, anderen naar een club of bijvoorbeeld een lustrumthema”, zegt Daniël. “Een bootje zonder naam brengt ongeluk en mag dus niet het water op. Als het toch moet, worden er snel wat stickers met de naam opgeplakt.” 

Sommige bootjes varen maar één keer per jaar

Behalve een heleboel ‘gewone’ boten, heeft de studentenroeivereniging ook een paar bijzondere boten. “We hebben hier de allereerste kunststof roeiboot liggen uit begin jaren ’50. De tweede ligt hier ook, uit 1955. Deze zijn allebei door onze oprichter gemaakt! In het museum van de botenfabrikant Empacher ligt ‘de allereerste kunststof roeiboot’, maar die komt uit 1957. Die van ons is dus echt ouder!”, vertelt Mathijs. De bijzondere bootjes worden niet heel veel gebruikt. “Er is een boot die wordt doorgegeven van voorzitter tot voorzitter. Die gaat maar één of twee keer per jaar het water in. Dat is nog een heel gedoe: omdat het een zogenoemde overnaadse houten boot is, moeten de planken eerst volzuigen met water voordat hij waterdicht is.”

Proteus-Eretes repareert zijn eigen boten

De werkplaats

Binnen de studenten-roei-wereld staat Proteus-Eretes vooral bekend om hun handigheid: de slimme koppen van de TU repareren hun bootjes namelijk zelf. “De meeste verenigingen huren daarvoor een professional in, maar wij kunnen het zelf”, vertelt Mathijs. “Dat is een heel groot voordeel. Het is zelfs zover dat andere verenigingen soms aankomen met een boot die ‘total loss’ is. Of wij er dan nog iets van kunnen maken. Ja hoor!”

De roeiers hebben hun eigen krachttraining-zolder

Dat zeven keer per week trainen gebeurt niet alléén maar op het water. Er wordt ook krachttraining of ‘training op het droge’ gedaan, op de ergometer bijvoorbeeld. “De meeste roeiers hebben een haat-liefde verhouding met de ergometer. Je roeit je suf, maar je gaat nergens heen. Toch is het wel een handig apparaat voor als het bijvoorbeeld heel koud is buiten”, zegt Daniël. En zoals het een studentenvereniging betaamt, krijgen óók de ergometers een naam. 

Er mag niet altijd geroeid worden

Windkracht 8? Sneeuw of ijs? Donker? Dan mag er niet geroeid worden. In de loods hangt daar een heel keurig bordje voor. “Bij windkracht 8 of hoger varen de enorme schepen van de binnenvaart net iets anders, zodat ze zelf niet uit richting raken. Dat is voor onze lichte bootjes heel gevaarlijk. Bovendien roeit het ook helemaal niet lekker met zoveel wind.”

Het verenigingslied mag alleen ingezet worden door de voorzitter

Ondanks dat het roeien centraal staat en Proteus-Eretes een beetje allergisch is voor traditionele verenigingsregels, hebben ze toch een paar gebruiken. Zo mag niemand zomaar het verenigingslied zingen: “Alleen de voorzitter mag dit lied inzetten, en dan ook nog eens alléén maar op bijzondere gelegenheden. Je kunt hem als nieuw lid toch goed uit je hoofd leren, want de tekst staat op de trap naar de barzolder.”

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Rondleiding door de Oude Kerk; deze geheime kamertjes wil je zien”

Rondleiding door de Oude Kerk; deze geheime kamertjes wil je zien

Ga naar “Gespot! 5x deze Delftse straten zijn nu ook helemaal oranje”

Gespot! 5x deze Delftse straten zijn nu ook helemaal oranje

Ga naar “Indebuurt Delft als ‘app’ op je telefoon: zo regel je dat”

Indebuurt Delft als ‘app’ op je telefoon: zo regel je dat

In onze gids

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

 • Markt 33
 • Cocktailbars
 • 11:00 - 01:00

Nu geopend

Ga naar “Garlic & Sambal”

Garlic & Sambal

 • Binnenwatersloot 27
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 02:00

Nu geopend

Ga naar “Intratuin Pijnacker”

Intratuin Pijnacker

 • Rijskade 1A
 • Tuincentra
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek”

50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek

 • Van der Leeuw Optiek
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje”

Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje

 • Het Vermeerhuisje
 • Geldig t/m 25 juni 2021
Ga naar “10% korting op een Ray-Ban zonnebril!”

10% korting op een Ray-Ban zonnebril!

 • DIJCK2
 • Geldig t/m 8 juli 2021

Topper

Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Showroom Sale Pullman Boxsprings”

Showroom Sale Pullman Boxsprings

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

 • Royal Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

 • Slagerij Leo van Vliet Delft
 • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime
Ga naar “Chef kok bij De Kurk”

Chef kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

 • 5 augustus 2021
Ga naar “Shoplokaalweek Delft”

Shoplokaalweek Delft

 • 5 juli 2021
Winkels open goede vrijdag pasen
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

 • 11 maart 2021