Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwemkampioen Maarten van der Weijden zwemt zondag in Rijn-Schiekanaal

Door Redactie indebuurt 27 augustus 2016
Zo’n 250 Delftenaren springen deze zondag het Rijn-Schiekanaal in om 2 kilometer te zwemmen voor het goede doel tijdens Swim to Fight Cancer Delft. Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt mee.

Door: Annemarie Spiessens

Rio

De ambassadeur van de Swim was er vorige week bij als mede-verslaggever voor de NOS in Rio. Maarten: “Ik heb een geweldige 10 dagen beleefd in Rio, ik heb heel veel wedstrijden van allerlei sporten kunnen zien en de gouden medailles van Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman waren natuurlijk fantastisch.” Sharon en Ferry wonnen allebei goud bij de 10 kilometer Open Water Zwemmen.

Parcours verkennen

Maarten van der Weijden
Foto: ANP

Maarten hebben we vorige week allemaal kunnen horen bij de NOS, hij kreeg zelfs de kans om Swim to Fight Cancer te promoten. Maarten: “We hoorden dat we bijna een uur moesten vol praten aan het begin van Ferry’s race, dus dat was voor mij ideaal om wat over de Swims te vertellen.” De eerste Olympisch kampioen Open Water Zwemmen (Maarten won goud in 2008) heeft in de voorbereiding samen met Sharon en Ferry het zwemparcours verkend: “Dat was erg leuk om te doen, echt heel ontspannen.” Hoe zit dat dan met zo’n parcours, is het moeilijk om de weg te vinden? Maarten: “Het ligt eraan, voor mij viel het in Peking wel mee, omdat ik in de groep zat. Dat gold voor Ferry ook, maar Sharon kwam ruim voor te liggen en dan kan het lastig zijn.”

Inzamelen

De kampioen traint af en toe nog wel mee met de zwemmers van trainer Marcel Wouda, dus hij kent ze daardoor redelijk goed. Omdat hij tegenwoordig weer vaak mee doet aan evenementen om geld in te zamelen, moet hij natuurlijk wel in vorm blijven. Zo zwom hij onlangs 42,2 kilometer voor het KWF, daar deed hij 11 uur over en hij haalde 43.000 euro op. Ook alle Swims zwemt hij zelf mee.

Swim to Fight Cancer

Maarten van der Weijden KWF
Foto: ANP

Maarten is niet zomaar ambassadeur geworden van Swim to Fight Cancer. In 2001 kreeg hij zelf acute lymfatische leukemie. Hij heeft het geluk gehad te mogen genezen van deze vreselijke ziekte. Zijn overlevingskans werd destijds maar geschat op 30 tot 50 procent. Vier chemokuren en een stamceltransplantatie redden zijn leven. Maarten is daarmee het levende bewijs van hoe belangrijk onderzoek is. Zo kan hij twee dingen combineren die voor hem belangrijk zijn: Open Water Zwemmen en geld inzamelen voor onderzoek. Maarten: “Ik ken Fight Cancer en KWF heel goed, dus ik weet ook dat het geld optimaal besteed wordt en goed terecht komt.”

Lees het hele interview met zwemkampioen Maarten van der Weijden in de Delftse Post.

adv.