Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marcel is topscoorder aller tijden van Fortuna en stopt er binnenkort mee

Door Redactie indebuurt 11 augustus 2019

Fortuna-legende Marcel Segaar (34) neemt afscheid van het korfbal. In januari kondigde de topscorer aller tijden van Fortuna zijn afscheid aan. Hij verlaat daarmee de club waar hij als 7-jarig jongetje begint en de rest van zijn carrière zal blijven. Op 14 september krijgt de Delftenaar een afscheidswedstrijd, georganiseerd door een aantal korfbalvrienden. Hij is Sporter van de Week bij de Delftse Post.

Door Stan Wagtman.

“Het is heel bijzonder om een afscheidswedstrijd te krijgen. Dat die moeite voor je gedaan wordt, doet me heel veel”, aldus Marcel. Over stoppen met korfbal heeft Marcel eerst goed nagedacht: “Na veertien jaar leven voor de sport is het tijd voor andere dingen. Ik heb een kleine man van 8 maanden thuis, dus daar wil ik tijd voor hebben. Ik kan nu naar verjaardagen of etentjes zonder dat ik rekening hoef te houden met een training.”

Passie

De korfbalcarrière van Marcel begint als hij zeven jaar oud is. Samen met een vriendje wordt hij lid van Fortuna: “We speelden lang samen, maar hij stopte uiteindelijk.” Wanneer Marcel in de B-jeugd speelt, staat hij voor een keuze. Het is gaan voor het korfbal of verder met muziek maken: “Ik was ook lid van muziekvereniging Excelsior. Het werd korfbal, wat wel een goede keuze is geweest.” Vanaf dat moment maakt hij ook meer tijd voor de sport: “Eén keer per week trainen was natuurlijk niet meer genoeg, dat werd toen ook wel duidelijk gemaakt. Vanaf dat moment werd het een stuk serieuzer.”

Vanaf 2005, het jaar dat in Nederland de Korfbal League van start gaat, maakt Marcel vast deel uit van het eerste team. Dat hij zo’n carrière zal krijgen, had Marcel toen nog niet kunnen bedenken: “Toen ik als jonge jongen doorbrak was Fortuna net een aantal keer landskampioen geworden. Voor mij was het eerste van Fortuna altijd de ultieme droom.” Veertien jaar, zo lang duurt de loopbaan van Marcel op het hoogste niveau. Vele memorabele momenten later is hij zelfs all-time rebounder van de competitie: “Ik ben er vanaf het begin bij, dus dat speelt ook wel mee. De rebound is een belangrijke kwaliteit van mij, maar dat record is bijzonder.”

Topscorer aller tijden

Sinds de start van de Korfbal League wordt Fortuna geen landskampioen meer. Toch blijft Marcel zijn club ieder jaar weer trouw: “Fortuna verlaten was nooit een optie. We spelen op het hoogste niveau en telkens bij de bovenste plaatsen, dus er was weinig reden voor.” Al die jaren bij zijn club leveren hem een mooie eretitel op, namelijk die van topscorer aller tijden van de Delftse club: “Ik geloof met meer dan 700 goals. Eigenlijk is scoren niet m’n kernkwaliteit, haha. Ik hoop voor Fortuna dat het record snel verbroken gaat worden.” Afscheidswedstrijd Marcel pakt prijzen in de jeugd en wint de Europacup in 2005, maar wordt nooit landskampioen. Tot dit jaar, als alles samenvalt: “Het is een jongensboek, de kroon op het werk. De finale in de Ziggo Dome winnen en als aanvoerder de beker omhoog houden, is een fantastisch gevoel.” Na de titel neemt Marcel met een gerust gevoel afscheid: “Er komen weer goede spelers aan, veel jeugd ook. Ze gaan het wel redden zonder mij.” Over iets meer dan een maand draagt Marcel voor de laatste keer het Fortuna-shirt. Hij heeft geen idee wat hij kan verwachten: “Ik laat het allemaal op me afkomen.” Wat Marcel wel weet, is dat het geen definitief afscheid van de club is: “Ze gaan me zeker nog zien. Fortuna is en blijft mijn club.

Sporters van voorgaande weken

Delftse Michaëlla Krajicek tennist nooit meer zonder pijn, maar gaat door

De tenniscarrière van Michaëlla Krajicek (30) begint spetterend. De halfzus van Wimbledon-winnaar Ri...

Daniek (16) deed voor het eerst mee aan het EK baanwielrennen en werd meteen kampioen

Voor het eerst meedoen aan het Europees kampioenschap baanwielrennen onder 19 en dan gelijk kampioen...

Dani (16) keept bij Ajax: ‘Spelen voor mijn droomclub is heel speciaal’

Waar spelen voor Ajax voor veel jongens een droom blijft, wordt het voor Dani van den Heuvel (16) in...

Meer over

Sport

adv.