Frank fietst in élke NLse gemeente en bijna 10.000 mensen volgen zijn voorbeeld

Foto: Marion van Deurzen

Soms gebeurt dat, zo’n hobby die totaal uit de hand loopt. Delftenaar Frank van Moorsel kan daarover mee praten. Hij bedacht de LongtermNLChallenge voor zichzelf, omdat hij in alle Nederlandse gemeenten een keer gefietst wilde hebben. Nu heeft hij maar liefst 9500 deelnemers in Nederland en België samen. Hij is Sporter van de Week bij de Delftse Post.

Door Annemarie de Vries 

“Het houdt me wel bezig”, lacht hij: “Ik ben zeker een uur per dag bezig om mailtjes en berichten af te handelen en daarnaast zo’n drie a vier uur per week om het programma te verbeteren.” Als amateurwielrenner houdt Van Moorsel wel van een uitdaging. Daarom bedacht hij een jaar geleden dat hij een keer in elke gemeente in Nederland gefietst wilde hebben. Hij hield dit bij in excel, maar als programmeur vond hij dat dit toch makkelijker moest kunnen. Dus ontwikkelde hij de website LongtermNLChallenge die is verbonden aan de door wielrenners veelgebruikte app Strava, waarmee wielrenners routes kunnen bijhouden die ze gefietst hebben. “Ik dacht, misschien zijn er meer die het leuk vinden, dus ik deelde het op social media”, vertelt hij: “Maar dat het zo populair zou worden had ik niet verwacht”. Martijn Hendriks van Studio Sport deelde het en toen was het hek van de dam.

Servers zoeken

Al gauw wilden heel veel wielrenners tegelijk hun routes uploaden en moest van Moorsel op een zondagochtend heel snel overal server-capaciteit regelen. Ook kwamen er veel vragen en verzoeken. Bijvoorbeeld om Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden toe te voegen. “Ik had alleen de gemeenten die per fiets, en zonder water of een landsgrens over te steken, bereikbaar waren.” Maar Van Moorsel ging de uitdaging aan en voegde ook deze gemeenten toe. Op 1 januari was er een gemeentelijke herindeling, waardoor weer één en ander veranderd moest worden. Ook dat lukte, waarna de vraag rees of hij het ook voor België kon maken. Gevolg is dat hij op dit moment 8300 challengers in Nederland heeft en 1900 in België. De site heeft zelfs een Franse versie voor Franstalig België. In beide landen heeft hij nu vier finishers. Zelf behoort hij daar niet toe. “Ik heb nu 320 van de 355 gemeenten”, vertelt hij: “soms moet je creatief zijn: “Schiermonnikoog heb ik tijdens een gezinsvakantie gedaan met de hond in de bakfiets. Je kunt in Strava een route plannen met de gemeentes die je nog moet doen, dat ga ik komend jaar dan doen.”

Internationale verzoeken

Op verzoek van een Nederlandse expat die in Zuid-Korea woont ontwikkelde hij zelfs een Longterm Korea Challenge: “Dat was heel leuk en interessant om te maken, waar loopt precies de grens met Noord-Korea en hoe kom ik aan gegevens? Maar ik heb hem toch maar weer offline gehaald. Fietsen is daar niet zo populair”. Een land waar fietsen wel populair is, is Frankrijk, maar dat is in praktische zin bijna niet te doen: “Ze hebben daar wel 35.000 gemeenten, dus moet ik wat anders verzinnen om het te verdelen. Technisch kan het, praktisch niet.” Ook Zwitserland, Duitsland en Denemarken staan nog op het verlanglijstje van de deelnemers.

Hardlopen

Van Moorsel stond tijdens zijn vakantie dit jaar in Frankrijk opeens voor een grote verrassing. De website Runnersworld had zijn site vermeld in een artikel. Dus had hij opeens 1000 nieuwe aanmeldingen en geen mogelijkheid om snel ergens extra servers aan te sluiten. Daarbij was zijn programma helemaal niet bedoeld voor hardlopen. Inmiddels heeft hij dat dus ook maar gefixt: “Je kunt nu elke sport in elke gemeente doen, al wil je overal een keer yoga beoefend hebben, dan kan dat ook.”

Ranglijsten

“Wat ook leuk is”, vertelt van Moorsel: “zijn de ranglijsten die je eruit kunt halen. Zoals wat zijn de meest bezochte gemeenten en gebieden? De gemeente Gulpen staat op nummer één. Zo zie je snel waar fietsen populair is. Je kunt ook zien op welke plek je als deelnemer staat. Zo komt er als je dat leuk vindt een wedstrijdelement in.” Voorlopig heeft hij het er druk mee dus. “Maar ik vind het heel leuk hoor. Al die reacties die je krijgt, echt heel leuk. Enige probleem zijn wel een beetje de kosten van de hosting, ik ben maar een particulier met een uit de hand gelopen hobby. Ik ben nu aan het kijken of er partijen zijn, die me daarmee kunnen helpen.”

Dit artikel komt van de Delftse Post.

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Gaaf! Zo ontdek je Delft op een sportieve en unieke manier”

Gaaf! Zo ontdek je Delft op een sportieve en unieke manier

Aangeboden door KLM Urban Trail Series

Ga naar “Sporten met professionals: hier in Delft volg je onbeperkt groepslessen voor weinig”

Sporten met professionals: hier in Delft volg je onbeperkt groepslessen voor weinig

Aangeboden door Totally Active

Ga naar “Op de fiets langs kunst: deze route laat je de inspiratie van kunstenaars zien”

Op de fiets langs kunst: deze route laat je de inspiratie van kunstenaars zien

Aangeboden door Stedelijk Museum Schiedam

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper