Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Delftse hoofdtrainer switcht na acht jaar van voetbalclub

Door Redactie indebuurt 26 mei 2019

Zondag staat Marcel de Letter (51) voor het laatst als hoofdtrainer langs de kant bij een wedstrijd sv Wippolder. En dat na maar liefst acht jaar. Jaren waarin de in Delft geboren Marcel sv Wippolder als hoofdtrainer van de vierde naar de tweede klasse weet te  brengen. Met een tevreden gevoel verlaat Marcel de blauw-witten om te beginnen aan een nieuw avontuur. Hij gaat terug naar de club waar het voor hem als trainer allemaal begon: SEP. Hij is Sporter van de Week bij de Delftse Post.

Door Stan Wagtman 

“Het is mooi geweest. Die acht jaar was geweldig, maar je moet op het goede moment stoppen. Ik
weet inmiddels precies wat spelers op bepaalde momenten gaan doen en zij weten dat ook van mij. Daar is niets mis mee, maar vernieuwing kan ook goed zijn”, aldus Marcel. Toch kijkt hij met een fantastisch gevoel terug op de laatste acht jaar: “Toen ik bij Wippolder begon, leefde het totaal niet. Tegenwoordig hebben we zowel uit als thuis onze vaste supporters. Dat is waarvoor je het doet.”

Liefhebber

Voetbal loopt als een rode draad door het leven van Marcel: “Mijn vader nam m’n broer en mij altijd mee naar de voetbal. Vanaf dat moment wil je niets anders meer.” Na een lange voetbalcarrière op de amateurvelden bij DHC, wordt de Letter op zijn 32e trainer van het Delftse SEP: “Ik begon er als assistent. Al snel werd ik er, weliswaar zonder de juiste diploma’s, hoofdtrainer.” Na zes jaar volgt met DSVP de volgende stap in zijn trainerscarrière: “Ook een mooie tijd, omdat ik de jongens die toen in het eerste speelde ook al in de jeugd had getraind.”

Beter en beter

In 2011 begint Marcels klus op Sportpark Pauwmolen. Waar sv Wippolder tegenwoordig een stabiele tweedeklasser is, was dat acht jaar geleden wel anders: “Aan de sfeer binnen het team heeft het nooit gelegen. We hadden wel een aantal aardige spelers, maar je kunt het niet met een man of 7 doen.”

Na twee jaar ploeteren in de middenmoot van de vierde klasse, besluit sv Wippolder het over een andere boeg te gooien. Er wordt ingezet op de jeugd: “Er kwamen in 2014 in één keer negen spelers uit de A1 bij, stuk voor stuk met heel veel talent. Vanaf dat moment ging het lopen.”

Promotie

In 2014 boekt Marcel met sv Wippolder zijn eerste succes. Promotie naar de derde klasse is een feit: “We verloren eerst de beslissingswedstrijd van de nummer één, waardoor zij kampioen werden. Toen heb ik tegen de jongens gezegd: ‘Laat dit een les zijn voor de nacompetitie.’ En gelukkig promoveerden we toen alsnog.” Er breken mooie jaren aan voor de club. Er komt een nieuwe kunstgrasveld, waarna in 2016 opnieuw promotie volgt: “Met ruim 1000 man langs de lijn wonnen we nu wél van de nummer één. Bij de wedstrijden daarna werd er voor iedere pot een motivatiefilmpje gemaakt. We hebben het niet meer uit handen gegeven.”

Op de schouders

Na drie stabiele jaren in de tweede klasse, is het voor Marcel toch tijd om verder te kijken. Hij blikt met een goed gevoel terug op zijn tijd: “Vroeger was de kantine na thuiswedstrijden gewoon helemaal leeg. Nu is het een gekkenhuis. Dat is voor mij het mooiste wat we met z’n allen in die acht jaar hebben bereikt.” Marcel weet nog niet wat hij kan verwachten in zijn laatste wedstrijd: “Drie punten is voor mij het mooiste afscheid. Huilen zal ik niet zo snel doen, haha.”

Meer over

Sport

adv.