Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heldin: Omapiet (73) weer present bij intocht van Sinterklaas

Door Redactie indebuurt 18 november 2016

Omapiet is dit jaar gewoon weer aanwezig bij de intocht van Sinterklaas in Delft. Wij spraken Omapiet. “Heerlijk toch dat iedereen zo blij is dat ik er weer ben”, zegt ze.

Door Annemarie de Vries

Omapiet over de intocht: “Ik vind het heel gezellig altijd en de ontvangst voelt als een warm bad, waardoor ik de kou gelijk weer vergeet.” Veel kinderen herkennen haar in de optocht en dan hoort ze ze roepen: Omapiet! Omapiet! “Heerlijk toch dat iedereen zo blij is dat ik er weer ben”, zegt ze enthousiast.

Burgemeester rijdt mee

Het hele eind meelopen door de stad hoeft Omapiet niet meer, ze rijdt altijd in een speciale koets met een paar kleine Pietjes. Dit jaar mag er een speciale gast mee op de bok naast de koetsier, namelijk de nieuwe burgemeester Marja van Bijsterveldt. Hoe vindt Omapiet dat? “Ik vind alles goed hoor, zolang het maar gezellig en plezierig is. Ik geloof dat de burgemeester dat wel is.”

Voor de kleintjes

Op de Beestenmarkt ontfermt Omapiet zich altijd een beetje over de kleine kinderen in de buggy’s, die vinden Piet vaak nog een beetje eng. “Ze vinden mij altijd wat minder eng, omdat veel zelf ook wel een oma hebben. En ik doe wat minder wild dan de andere Pieten”, vertelt Omapiet. “Sommige kinderen en ouders willen graag met mij op de foto, dat doe ik natuurlijk graag.”

Tel een beetje kwijt

Hoe lang Omapiet al naar Delft komt, weet ze eigenlijk niet meer precies. Ze is de tel een beetje kwijt. “Tientallen jaren!” Omapiet verheugt zich weer erg op de komst naar Delft en doet alvast aan iedereen de hartelijke groeten. “Tot zaterdag allemaal!”

150 Pieten

Er zijn heel veel Pieten te zien tijdens de intocht. Hoofdpiet natuurlijk. En Praatjespiet, die de intocht presenteert. Maar ook keukenpieten, de Wegwijspiet, Slaappiet en de Paardenpiet. En niet te vergeten de Jetski Pieten. Dit jaar lopen er voor het eerst Jongleerpieten en Dans- pieten mee. In totaal zijn er 150 Pieten in het gevolg van Sinterklaas.

Intocht van Sinterklaas

Weten waar je precies moet staan? En hoe laat? Lees dan dit artikel.
Liever naar de intocht in Delfgauw, Pijnacker, Schipluiden of Den Hoorn? Bekijk dan dit artikel.

adv.