Hoeveel inwoners heeft Delft? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Delft, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Delft?

Delft telde op 1 januari 2015 101.044 inwoners, verdeeld over 59.090. Een huishouden bestaat gemiddeld uit 1,7 bewoners. Het aantal inwoners stijgt de laatste jaren licht. De stad heeft relatief veel mannelijke inwoners in de leeftijdscategorie 15-29, dat is te verklaren omdat de Technische Universiteit veel studenten uit deze categorie aantrekt.

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Tanthof (incl. Abtswoude)                  14.384
Buitenhof                                          13.957
Voorhof                                             13.691
Hof van Delft                                     13.270
Wippolder (incl. Schieweg en Ruiven) 12.976
Binnenstad                                        12.683
Voordijkshoorn                                  10.826
Vrijenban (incl. Delftse Hout)              9.257

Hoe is de demografie van Delft samengesteld?

Delft telde in 2015 32.737 inwoners van allochtone afkomst, dat is 32% van de totale bevolking.  Dit zijn mensen die zelf in het buitenland zijn geboren of waarvan één van de ouders  niet in Nederland is geboren

Het aantal allochtonen is op te splitsen in 13,4% westerse allochtonen en 19% niet westerse allochtonen. De grootste groep allochtonen komt uit Indonesië, gevolgd door Turkije en Suriname.

Delft heeft geen opvanglocaties voor asielzoekers die wachten op de beoordeling van een verblijfsvergunning. Wel voldoet de gemeente aan de verplichting om een vastgesteld aantal statushouders (asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben gekregen) op te nemen. In 2015 heeft de gemeente 184 statushouders gehuisvest. Voor de eerste helft van 2016 staat de taakstelling op 119 statushouders.

Hoeveel bedrijven zijn er in Delft?

Bij de Kamer van Koophandel staan 7.379 bedrijven ingeschreven. Kennis, techniek en zorg zijn belangrijke pijlers voor de lokale economie. De Technische Universiteit is een van de belangrijkste werkgevers en trekt veel andere technologiebedrijven aan. DSM, ook wel bekend als ‘de gistfabriek’ is een belangrijke werkgever in de biotechnologie en verspreidt de kenmerkende gistgeur door de stad. Ook Ikea is een belangrijke werkgever voor de stad. Uniek aan deze vestiging is dat hier managers en specialisten van Ikea vanuit de hele wereld worden opgeleid. De grootste werkgevers zijn het Reinier de Graafziekenhuis (2.638 medewerkers) en ouderenzorgverlener Pieter van Foreest (3.400 werknemers)

Hoe oud is Delft?

Vermoedelijk ontstond de prinsenstad in de 11e eeuw rond een afgegraven waterloop die ‘Delf’ genoemd werd. In 1246 kreeg de plaats stadsrechten. Tussen 1200 en 1700 kende de stad  een bloeiperiode. In die tijd ontwikkelde de stad zich als Prinsenstad en ontstond de productie van ‘Delfts Blauw’.

Lees meer over de geschiedenis van Delft in onze rubriek: Toen in Delft

Waar staat Delft om bekend?

Delft profileert zich als stad van technologie, historie, creativiteit en innovatie. De historische binnenstad is een grote toeristische trekpleister met als belangrijkste troeven de Oranjes, Delfts Blauw en Johannes Vermeer. De TU trekt veel studenten van over de hele wereld en creëert daarmee een aantrekkelijke plek voor technologiebedrijven. Delft is een creatieve en innovatieve stad; veel gebruiksproducten die we in het alledaagse leven tegenkomen zijn hier bedacht.

Lees ook: De 7 bekendste uitvindingen uit Delft

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Delft?

Het centrum van de ‘Prinsenstad’ lijkt een groot openluchtmuseum. Maar bezoekers komen er vooral voor bezienswaardigheden als de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk, het Prinsenhof en de Porceleyne Fles.

Lees ook: De 8 belangrijkste bezienswaardigheden van Delft

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Delft?

Marja van Bijsterveldt (CDA) is sinds september 2016 burgemeester van Delft. Zij volgde Bas Verkerk (VVD) op, die niet werd herkozen door de gemeenteraad.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over burgemeester Marja van Bijsterveldt

De wethouders in de zittingsperiode 2014-2018 zijn:
Stephan Brandligt (GroenLinks), wethouder werk, duurzame ontwikkeling en beheer van de stad.
Ferrie Förster (STIP), wethouder economie, cultuur en ruimtelijke ordening.
Lennart Harpe (VVD), wethouder verkeer en vervoer, grondzaken en vastgoed en Spoorzone.
Aletta Hekker (D66), wethouder financiën, jeugdzorg, onderwijs en dienstverlening.
Raimond de Prez (PvdA), Zorg en Wijken, 2e loco-burgemeester.

Hoe is het met de bereikbaarheid van Delft?

Delft ligt ingeklemd tussen de snelwegen A4 en A13. Sinds de opening van de A4 tussen Delft-Zuid en Schiedam is de stad ook vanuit het zuiden goed bereikbaar. In de stad wordt nog hard gewerkt aan de voltooiing van het sationsgebied.

Sinds 2015 heeft de stad een ondergronds treinstation. Hier stoppen elk uur meerdere intercity’s en sprinters. De reistijd vanaf Rotterdam Centraal of Den Haag Centraal bedraagt iets minder dan een kwartier. Vanaf het station loop je in een paar minuten naar het centrum. Op station Delft Zuid stoppen alleen sprinters. Raadpleeg de website van de NS voor vertrektijden

In de stad rijden 2 tramlijnen van de HTM. Nummer 1 (Scheveningen- Tanthof) en 19 (Leidsenhage-Nieuwe Plantage). De haltes Prinsenhof en Station Centrum zijn voor de binnenstad de dichtsbijzijnde haltes. Raadpleeg de website van de HTM voor vertrektijden.

RET en Veolia verzorgen het plaatselijke busvervoer. Raadpleeg voor routes en vertrektijden 9292ov

 

Lees ook: Handige telefoonnummers

Nog meer zien?

Bekijk dit filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=bXk5kJ2C2S8

Bronnen:
Ondernemersplein
CBS