Timo van Verkade & Jacques: ‘Kazen uit de Savoie zijn bijzonder en ambachtelijk’
Aangeboden door Onze partners

Kaas: het bestaat in allerlei smaakjes, vormen en kleuren en véél mensen zijn er dol op. Voor die mensen is er goed nieuws, want bij Verkade & Jacques verkopen ze nu maar liefst zes bijzondere exemplaren uit de Franse Savoie. Timo kan je er alles over vertellen:

“De Savoie is een bergachtig gebied in Frankrijk waar kleine boeren hun kazen nog op ambachtelijke wijze maken”, vertelt Timo. “We hebben zes kazen ingekocht. Dat is best bijzonder, want er zijn niet zoveel kaasboertjes daar. Zo hebben we nu een ‘Tomme au Marc de Raison’. De naam zegt het al: aan het einde van de wijnoogst worden de overgebleven druiven op de kaas gelegd, zodat de smaak van de druiven er helemaal intrekt. En hij ziet er ook nog eens bijzonder uit! Het is tot nu toe echt de publiekslieveling.” Verder verkopen ze de zacht-kruidige Tomme de Savoie, de St. Marcellin die perfect is om te smelten en te dippen, de Le Moelleux du Revard van rauwe koemelk, de blauwe kaas Bleu Fermier de Savoie en de Reblochon, met subtiele nootachtige smaak.
Wit of rood
Als je een van deze zes Franse, ambachtelijk kaasje bij Verkade & Jacques koopt, hoeft je meteen niet meer na te denken over wat je erbij drinkt. “We hebben een aantal wijnen die perfect bij de kazen passen. Óók witte wijn. Mensen denken vaak snel aan rood bij kaas, maar de juiste witte wijn kan ook heel lekker en verrassend zijn,” verzekerd Timo.
Feestje of alleen op de bank
Je kan kiezen voor één kaasje, of je kan een plankje laten samenstellen: “Voor mensen die goed weten wat ze het lekkerst vinden, maar ook voor mensen die zich willen laten verrassen, maken we graag een mooi setje kaasjes.” Zo’n plankje is natuurlijk een bijzondere traktatie als je een borrel of feestje hebt, maar ook heerlijk voor ‘gewoon’ thuis op de bank. “Zeker nu het weer wat kouder wordt”, zegt Timo: “Ik doe het zelf ook regelmatig!”