Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Minister Plasterk opent expositie ‘Het leven van Johannes Vermeer’

Aangeboden door Vermeer Centrum Delft 19 maart 2016

Woensdagmiddag 16 maart opende minister Plasterk de nieuwe blijvende expositie ‘Het leven van Johannes Vermeer’ in het Vermeer Centrum Delft. Vanaf heden is de tentoonstelling voor het publiek geopend.

De expositie biedt een blik in het persoonlijke leven van de Delftse schilder Johannes Vermeer. Een interactieve multitouchtafel belicht zes onderwerpen die met Johannes Vermeer te maken hebben. De familie van Vermeer, de beroepen van Vermeer en zijn familieleden, de belangrijkste locaties in Delft voor Vermeer, zijn financiën, het St. Lucasgilde en belangrijke stadsgenoten van Vermeer. De tafel laat een plattegrond zien van het 17de eeuwse Delft en de bezoeker bedient de tafel door middel van aanraking, die vervolgens beelden en teksten toont. Beeldmateriaal dat bestaat uit schilderijen, oude tekeningen, portretten maar ook moderne foto’s van locaties.

Buiten het Vermeer Centrum Delft gaat de presentatie verder. Op de Oude Langendijk tegen de Maria van Jessekerk komt een bord van de ANWB met informatie over de 15 kinderen van Vermeer. En later in het jaar breidt de expositie uit. In de Nieuwe Kerk komt een totaal nieuwe presentatie over de Nieuwe Kerk en de Oranjes en één onderdeel gaat over Vermeer en zijn relatie met Stadhouder Willem III. Ook in de Oude Kerk komt een nieuwe presentatie over de kerk en haar geschiedenis. Één onderdeel daarvan wordt het familiegraf waar Vermeer en 3 van zijn kinderen zijn begraven.

Visuele ontdekkingsreis

Verder maakt de bezoeker in het Vermeer Centrum Delft een visuele ontdekkingsreis door het leven, het werk en de toenmalige stad van de 17e-eeuwse meester. Een bezoek begint in het souterrain, waar de reproducties van alle werken op ware grootte te zien zijn. De eerste etage is ingericht als atelier waar bezoekers de werkwijze van Vermeer ontdekken en zien hoe hij met licht, compositie en kleur speelde. Op de tweede etage toont de tentoonstelling ‘De liefdesboodschappen van Vermeer’. Veel van Vermeers doeken gaan over de liefde en de tentoonstelling laat zien hoe Vermeer liefdessymbolen in zijn schilderijen verwerkte.Meer over Vermeer Centrum Delft ontdekken?

Vermeer Centrum Delft

musea

Geopend10:00 - 17:00

Voldersgracht 21, Delft

Bekijk meer:musea

adv.