Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In de Delftse Hout is het nooit meer donker en ja: dat is een probleem

Aangeboden door TU Delft 7 februari 2020

Veel mensen wonen in een gebied waar de nachtelijke kunstverlichting het natuurlijke licht van de maan en sterren overstijgt. Vooral in gebieden zoals de Delftse Hout is deze verlichting een groot probleem. Kunstlicht heeft namelijk een verstorend effect op de natuur en de dieren. TU Delft onderzoeker Taylor Stone en een aantal TU studenten werken aan een oplossing waarmee de Delftse Hout straks donker, maar wél veilig is. 

Taylor Stone werkt als docent en postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft. “Het is voor nachtdieren beter als het donker is, zij jagen en navigeren namelijk ’s nachts. Kunstmatige verlichting kan voor hen ernstige gevolgen hebben.”

Ontwerpuitdaging

Taylor legt uit: “Te veel kunstmatig licht zorgt ervoor dat het natuurlijke ritme van dieren zoals vleermuizen wordt verstoord. In samenwerking met de Ondernemersvereniging Delftse Hout wil ik deze lichtvervuiling tegengaan. Hiermee hopen wij de negatieve effecten te verminderen. Tegelijkertijd willen we de veiligheid in de Delftse Hout behouden. In plaats van dit als een probleem of compromis te zien, zie ik dit onderzoek juist als een ontwerpuitdaging,” vertelt Taylor.

Tekst gaat verder onder de foto

Het onderzoek

De eerste stap in het onderzoek was om te kijken waar in de Delftse Hout teveel lichtvervuiling is. “We hebben een nachtrit gedaan door het natuurgebied. Op die manier konden we zien waar het druk is en welke plekken verlichting nodig hebben. Plekken die weinig gebruikt worden, hebben ook geen verlichting nodig,” stelt Taylor.

Oplossingen

Het is niet Taylor’s bedoeling om helemaal geen verlichting meer te gebruiken. “We willen ook letten op de veiligheid van de bezoekers. Er moet dus worden gekeken naar hoe we een goede balans kunnen vinden,” vertelt Taylor. “Een studententeam van de TU Delft deed onderzoek en bedacht een slimme oplossing. Namelijk: LED-lichtstrips die reageren op beweging langs de zijkant van de paden. Hierdoor ontstaat er een soort gloeiend pad dat fietsers of voetgangers volgt. Door hierbij gebruik te maken van de juiste kleur- en verlichtingsniveaus voldoet dit idee aan normen gesteld door groepen zoals de International Dark-Sky Association. Het is uiteindelijk de bedoeling om dit idee ook echt te testen in de Delftse Hout.”

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp?

Op 14 februari geeft Taylor samen met lichtkunstenaars Beeldjutters een pop-up college met lichtshow. Dit college vindt plaats in de Botanische Tuin en wordt gehouden in het kader van het Highlight Festival. Meer informatie kun je hier vinden.


Meer over TU Delft ontdekken?

 

adv.