Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zorgen om toename verwarde mensen in Delft

Door Jantine van den Hoven 16 maart 2016

De politie krijgt steeds meer te maken met verwarde personen. In Delft stegen de overlastmeldingen over verwarde mensen in de laatste jaren met 41,8 procent. De gemeente maakt zich zorgen.

Als je overlast hebt van een verward persoon – iemand flipt op straat of weet niet waar hij is – kun je een melding doen bij de politie. Het gaat dus niet per se om mensen die iets fout doen, maar het zijn wel mensen die hulp nodig hebben.

Onderzoeksbureau LocalFocus heeft cijfers van heel Nederland opgevraagd. In die cijfers is te zien dat in veel gemeenten het aantal verwarde mensen dat in aanraking komt met de politie is gestegen. Landelijk gezien is er ten opzichte van 2011 een stijging van 64,3 procent, in Delft is dat dus 41,8 procent.

In onderstaande grafiek de cijfers van Zuid-Holland. Je ziet dat Delft hoog in het lijstje staat als je de meldingen afzet tegen 1000 Delftenaren. Ook qua totaal aantal meldingen kan Delft zich met de grotere steden meten.

Gemeente maakt zich zorgen

De gemeente vindt het beeld in Delft niet anders dan elders in Nederland. Een woordvoerder laat weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken. Een zogenaamd ‘aanjaagteam verwarde personen’ houdt zich hier mee bezig. Delft maakt zich wel zorgen om de oorzaken die op dit moment worden genoemd: de afbouw van de verwarde mensen die in een instelling (kunnen) verblijven en het onvoldoende op gang komen van de ambulante zorg, oftewel: de zorg op afstand.

Delft overlegt met de aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, politie, welzijnswerk en woningbouwcorporaties om rond de zomer tot een aanpak te komen voor de opvang en ketenzorg voor verwarde personen.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.