Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zit het momenteel met de waterkwaliteit van de Delftse Hout

Door Iris Olsthoorn 22 juni 2020

Het wordt knetterheet de komende dagen, dat vraagt om een verfrissende duik! Gelukkig kunnen we daar in Delft onder meer voor terecht in de plas van de Delftse Hout. Kan dat dit jaar veilig? We kijken met je naar de huidige status van de waterkwaliteit. 

Let op: met mooi weer kan het doorgaans erg druk worden in de Delftse Hout. Hou je aan de regels van het RIVM, bijvoorbeeld door 1,5 meter afstand te houden. Lukt dit niet? Zoek dan een ander plekje op. 

We vallen maar meteen met de deur in huis: het gaat lekker met de Delftse Hout! Het water krijgt momenteel zelfs het label ‘uitstekend’. De afgelopen jaren is er door het Hoogheemraadschap Delfland hard gewerkt voor een betere waterkwaliteit. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd, is gezorgd voor een betere doorstroom en is er een groot groen vlot neergelegd voor meer onderwaterflora en -fauna.  Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat verschillende bacteriën én de gevreesde blauwalg minder snel kunnen toeslaan.

Het effect van de maatregelen is inmiddels goed te zien. Dat laat Marc Lamey van Windsurfvereniging Plané weten: “Er zijn verschillende goede tekenen: de waterlelie staat vol in bloei en er zijn kleine watervlooitjes te zien op het water. Dat betekent de waterkwaliteit goed is.” Uit de laatste metingen van zwemwater.nl blijkt dat de concentraties van de bacteriesoorten Intestinale enterococcen en E. Coli erg laag zijn.

Blauwalg

En hoe zit het met de blauwalg? Blauwalg zit eigenlijk altijd in het water, maar bij warm weer kan de concentratie te hoog worden. Momenteel zit het helemaal snor met de concentratie in de Delftse Hout en kunnen we dus veilig zwemmen. Met een beetje geluk helpen de genomen maatregelen ons aan een blauwalgvrije zomer.

Vorig jaar had de plas in juli en augustus helaas nog wel een aantal dagen last van een te hoge concentratie blauwalg. Toen werd dat bestreden met verdunde waterstofperoxide, omdat de natuurvriendelijke oevers en andere maatregelen nog even tijd nodig hadden om te groeien. Het is natuurlijk nog te vroeg om te beloven dat de blauwalg dit jaar helemaal niet meer terugkomt; maar de voortekenen zijn goed. Wij blijven duimen!

Nog even over zwemwaterkwaliteit

De plas van de Delftse Hout is een officieel zwemwater, net als de twee waterspeeltuinen in Delft. Dat houdt in dat tijdens het zwemseizoen van mei tot en met oktober iedere twee weken gecontroleerd wordt. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid van de bacteriesoorten Intestinale enterococcen en E. Coli. Dat gebeurt vanwege de veiligheid, omdat sommige zwemmers ziek worden of eczeem krijgen van deze bacteriën. Ook wordt gecheckt op blauwalg. Verder krijgen de zwemplekken ieder jaar een label; uitstekend, goed, er geldt een waarschuwing, of het water is slecht. Ook met een ‘slecht’ label, ofwel een permanent negatief zwemadvies, kan je soms nog gewoon veilig de plas induiken. Hoe dat precies allemaal in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

Voor nu: veel zwemplezier!

Lees ook

Blaas de zwembadjes maar op: het wordt heet de komende week

Als je nu nóg niet dat stapeltje zomerkleding achteruit je kast hebt gevist, dan is het dit weekend ...

Dit is wat de gemeente wil doen met de parkeerplaatsen in de binnenstad

Balen voor autobezitters: gratis parkeren zit er, als het aan gemeente ligt, in heel Delft niet meer...

Dit zijn volgens jullie de mooiste uitzichten van Delft

Om Delftenaren een ruimere blik op de stad te geven, vroegen we jullie een foto te maken van jouw fa...

De nieuwe fietsenstalling in het Piet Vonk-pand gaat pas na de zomer open

Eind vorig jaar schreven we dat er in het oude pand van Piet Vonk een inpandige fietsenstalling komt...

 

Meer over

Nieuws

adv.