Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo vierden de Delftse basisscholen vandaag Sinterklaas

Door Natasja de Vrind 5 december 2019

Elk jaar is het weer een spannende dag voor veel kinderen in Delft. Vandaag, op 5 december, bracht Sinterklaas samen met zijn Pieten weer, zoals ieder jaar, een bezoek aan alle Delftse basisscholen. Hoe vierden de scholen dit jaar 5 december en wat gebeurde er zoal? Natasja de Vrind zocht het voor ons uit.

Verhaallijn

Vooral de kinderen in de onderbouw (4-8 jaar) leefden al weken toe naar 5 december. De Delftse scholen zijn al weken versierd en op menig school is Rommelpiet al langs geweest. Kinderen uit alle groepen zetten hun schoen en iedereen leefde mee met de avonturen van Sinterklaas en zijn Pieten op het Sinterklaasjournaal. In veel klassen maakte dit tv-programma deze weken deel uit van het dagelijks lesprogramma. Sommige scholen volgden de verhaallijn van dit programma, waarbij eerst de lijstjes en toen de cadeautjes verdwenen. Andere scholen verzonnen zelf een verhaallijn., zoals op de Gabriëlschool. Daar was Sint zijn leesbril kwijt. Hij had de bril laten liggen in de bibliotheek en kon dus niet in zijn grote boek lezen. Er was een heuse bibliotheek ingericht in de school met Sinterklaasboeken.

Surprises

In de bovenbouw van de Delftse basisscholen wordt al jaren 5 december, traditiegetrouw, gevierd met het uitpakken van surprises. Voor deze kinderen begon de lol ook al zo’n twee weken geleden met het trekken van een lootje. Welke klasgenoot heb ik dit jaar en wat ga ik maken? Ook een gedicht hoorde daar natuurlijk bij. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg websites te vinden met leuke ideeën. Ook een online rijmwoordenboek komt van pas. De geijkte surprises als een reuzegroot potlood, een grabbelton of een televisie zijn zo goed als verleden tijd. Tegenwoordig zie je veel schalen met sushi, Minions en eenhoorns. Op sommige scholen werd de surprise al enkele dagen eerder op school verwacht. Zo kon iedereen nog een paar dagen hoopvol kijken naar welke surprise misschien van jou was.

5 december

Omdat de Sint op de Gabriëlschool zijn bril verloor en er een bibliotheek werd ingericht, kwamen Sinterklaas en zijn Pieten daar vandaag aan in een busje van DOK Delft. Gelukkig is zijn bril toch nog gevonden en kwam alles goed. Op de Titus Brandsmaschool kwam Sint aan in een luxe taxibus en op de Bonte Pael In Tanthof West kwam hij vandaag met een busje van de Jumbo supermarkt. Naar de Laurentiusschool reed Sint met twee Pieten zelfs in een echte Porsche! Op de Regenboog in Tanthof Oost komt Sint aan in een busje van DHL.

Het was al met al een enorm drukke dag voor die goede oude Sint. Vanavond nog het heerlijk avondje en aan de terugreis naar Spanje kan weer worden begonnen. Voor menig basisschool in Delft betekent dit dat morgen alweer de kerstbomen van zolder worden gehaald en de drukke, maar gezellige tijd nog even voortduurt.

Zo zag de sinterklaasintocht er in 1930 uit in Delft

Sinterklaas is weer in het land. Vorig weekend kwam de goedheiligman aan in Delft en over een paar d...

7 x grappige oude advertenties van Delftse winkels tijdens Sinterklaas

In Delft zitten heel wat winkels die al meer dan honderd jaar bestaan. Net als nu, adverteerden deze...

[VIDEO] Dit was de sinterklaasintocht Delft in 1.5 minuut

Jaaaa, Sinterklaas is er! En dat betekent dat we weer de schoen mogen zetten + ongegeneerd veel pepe...

adv.