Zet je schrap: 9 x grote veranderingen in Delft in 2019

Door Iris Olsthoorn 30 december 2018

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in Delft! Maak je borst maar nat, want ook komend jaar wordt er flink gebouwd (en gesloopt) in de Prinsenstad. Wij zetten negen belangrijke veranderingen voor je op een rijtje die zichtbaar zullen zijn in 2019.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Reinier de Graafweg

De Reinier de Graafweg gaat compleet op de schop zodat we straks vanuit Delft in één keer door kunnen rijden naar de A4. Rondom de Overgaagbrug en de Rijksstraatweg in Den Hoorn is al het een en ander gebeurd (er ligt bijvoorbeeld een prachtig nieuw stuk weg), maar helemaal doorrijden zit er nog niet in. De weg wordt helemaal anders ingedeeld. Het fietspad komt apart te liggen van de weg waar de auto’s rijden en er komt een aparte baan voor het openbaar vervoer. Tussen deze banen wordt een afscheiding gemaakt met bomen. Verder komt er een kruispunt met stoplichten, zodat de weg veiliger wordt. In 2019 beginnen wegwerkers met de voorbereidingen en zal je dus al de nodige veranderingen aan de weg zien. Wil je weten hoe het er precies uit komt te zien? De gemeente maakte er een filmpje van:

reinier de graafweg

Moet je zien: zo ziet de Reinier de Graafweg er straks uit

We hebben het al eerder gezegd: de Reinier de Graafweg gaat compleet op de schop zodat we straks van...

PLUS en Van Foreestweg

PLUS Martin Panis is aan een flinke uitbreiding begonnen. Er komt maar liefst 500 vierkante meter aan winkel bij. Ook de omgeving van de Van Foreestweg gaat er daarom in 2019 anders uit zien. Zo rij je straks als supermarkt bezoeker anders met de auto. Op dit moment rijd je via de Van Kinschotstraat richting de parkeerplaats op de Persijnlaan. Maar omdat er straks een gebouw staat op een stuk van de Van Kinschotstraat, kan dat niet meer. Eind 2019 moet het hele project af zijn. In dit artikel lees je meer over de veranderingen:

De bouw is begonnen: PLUS aan de Van Foreestweg wordt véél groter

We wisten al een tijdje dat PLUS Martin Panis uit ging breiden, maar nu is het dan echt zo ver: deze...

Sebastiaansbrug

Misschien wel de ingreep waar we volgend jaar als Delftenaren het allermeest van gaan merken: de werkzaamheden aan de Sebastiaansbrug. De eerste grote verandering begint op 14 februari, dan start de sloop van de oude brug. De plek van de Sebastiaansbrug is vervolgens heel 2019 een bouwterrein, want volgens de planning is de brug pas begin 2020 af. Benieuwd hoe het er ná de bouwvalperiode uit ziet? Dat zie je in het filmpje in dit artikel:

Sebastiaansbrug ontwerp

Filmpje! Zo gaat de nieuwe Sebastiaansbrug eruit zien

In januari wordt het lang, lang omrijden voor iedereen die normaal de Sebastiaansbrug gebruikt. Dan ...

De Kruithuisweg

Behalve de Sebastiaansbrug wordt er nóg een belangrijke verkeersader aangepakt. De hele N470, in Delft bekend als de Kruithuisweg, krijgt een metamorfose. Begin 2019 is het deel in Delft aan de beurt, de weg wordt dan in zes fases aangepakt. Er gaat veel veranderen: zo wordt de snelheid tussen de Voorhofdreef en de A13 verlaagd naar 80 kilometer per uur (in plaats van 100), de invoegstrook van de Schieweg en de uitvoegstrook van de Schoemakerstraat worden samengevoegd, en de kruising bij de Voorhofdreef krijgt een extra rijstrook. Op het Kruithuisplein wordt het aantal rijstroken richting Delft Noord uitgebreid van twee naar drie. In het artikel hieronder lees je er meer over. En wie zich zorgen maakt over het feit dat de werkzaamheden aan de Sebastiaansbrug en de Kruithuisweg in hetzelfde jaar vallen, moet vooral dit artikel even lezen. 

kruithuisweg

De Kruithuisweg wordt vernieuwd en dat duurt meer dan een jaar

Ai, de zoveelste reeks van wegafsluitingen staat ons te wachten. Dit keer wordt de N470 (hier bekend...

Bouwen op de Kruisstraat

Het terrein van de oude bibliotheek aan de Kruisstraat ligt er al tijden verlaten bij. De plannen die er lagen voor nieuwbouw op deze plek, moesten wachten vanwege een rechtszaak. Inmiddels is er uitspraak gedaan door de rechter: de gemeente moet het terrein bouwrijp en met vergunning aan de projectontwikkelaar geven. Dat moet begin 2019, dus wij verwachten dat er in 2019 écht eens een keer gebouwd gaat worden.

kruisstraat

Er wordt binnenkort écht gebouwd op de lege vlakte aan de Kruisstraat

Het terrein van de oude bibliotheek aan de Kruisstraat ligt er al tijden verlaten bij. De plannen di...

Weer veel werk aan het spoor

De spoortunnels en de Spoorzone mogen dan (grotendeels) klaar zijn, het klussen aan de treinbanen rondom Delft is nog niet voorbij. Afgelopen zomer wisten we al dat er ons nog zo’n vier à vijf jaar aan werkzaamheden te wachten staat. Nu weten we ook waarom: er gaat behoorlijk wat veranderen, en niet alleen aan het spoor zelf. De eerste werkzaamheden beginnen in 2019. Wat er precies gaat gebeuren, lees je hier:

De spoorwegovergang verdwijnt en nog 3 grote veranderingen aan het spoor bij Delft

De spoortunnels en de Spoorzone mogen dan (grotendeels) klaar zijn, het klussen aan de treinbanen ro...

Geen zwembad meer in Vrijenban

Begin 2019 moeten we afscheid nemen van het Zwem- en Squashcentrum in Vrijenban. In het begin van het nieuwe jaar wordt het gebouw gesloopt. Het is volgens de gemeente de eerste stap naar de bouw van een nieuw, groot zwembad in Delft. Er is wel kans dat buurtbewoners over een paar jaar een nieuw zwembad in de wijk krijgen. “Er wordt de komende tijd onderzocht of het nieuwe bad in de omgeving van het huidige zwem- en squashcentrum kan komen. In 2022 of in 2023 moet er een groot, modern zwembad staan met meer oppervlakte dan de twee huidige sportfondsenbaden bij elkaar.’’

zwem en squashcentrum delft

Het zwem- en squashcentrum in Vrijenban gaat dicht en wordt gesloopt

De gemeente heeft al een tijdje plannen voor een nieuw zwembad in Delft. De zwembaden Sportfondsenba...

Grootste tiny houses nederzetting van Nederland

In 2019 wordt de grootste groep tiny houses van Nederland in Delft gebouwd. Op de Vulcanusweg is plek voor 20 tot 60 hele kleine huisjes. De bewoners moeten zelf hun huisje bouwen van maximaal dertig vierkante meter. De huisjes kunnen hier vijf tot tien jaar blijven staan, omdat het hele gebied rondom de Schieoevers de komende jaren wordt vernieuwd. Op dit moment is de gemeente nog bezig met wat officiële stappen, maar de verwachting is dat de eerste huisjes begin 2019 neergezet worden.

tiny houses delft

Hé handige klusser: je kunt straks je eigen tiny house bouwen aan de Schieoevers

We wisten al een tijdje dat er aan de Schieoevers plek zou komen voor zo'n twintig tot zestig (!) ti...

Gele Geldmaten

Een kleine, maar wel goed zichtbare verandering: in 2019 worden de pinautomaten in Delft omgewisseld voor nieuwe, gele Geldmaten. Dit gebeurt in heel Nederland en is een initiatief van verschillende grote banken. Vanaf volgend jaar zie je geen oranje, groene of blauwe geldautomaten meer op straat, maar knalgeel.

Pinautomaat verandert straks in een knalgele Geldmaat: dit moet je weten

Vanaf volgend jaar zie je geen oranje, groene of blauwe geldautomaten meer op straat in Delft. De au...
<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.