Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten wéér omhoog: dit gaat een gemiddelde Delftenaar betalen

Door Iris Olsthoorn 16 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Delft

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Delft zal dit jaar een rekening verschijnen van gemiddeld €854,51. Huurders betalen in 2020 gemiddeld €401,86 aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijkt. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Landelijke stijging

Niet alleen Delftenaren zullen er aan moeten geloven, in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,-. We zeiden het net al, vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Delft stond in 2018 nog op nummer één van duurste gemeentes om een huis te bezitten, inmiddels bekleden we de vierde plek. Toch zijn de kosten niet gedaald, want in 2018 was een huiseigenaar gemiddeld nog €843,- kwijt. Dat betekent dat er steden zijn waar de woonlasten nóg harder zijn gestegen. Wie spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je €595,-. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari/februari kun je deze rekening verwachten.

Lees ook:

autoluwe-binnenstad-nummerbordherkenning-karl-flieger

Zoveel betaal je als Delftenaar meer aan wegenbelasting in 2020

Heb je een auto voor de deur staan? Dan heb je pech, want de wegenbelasting gaat in 2020 omhoog. In ...
stadskantoor delft

Dit is waarom we ons in Delft blauw betalen aan regionale belastingen

Heb je ook weer zitten huilen in een hoekje toen de envelop van het RBG op de deurmat viel? Terecht,...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.