Woensdag hoppen er een heleboel robots over de Markt

Door Iris Olsthoorn 19 juni 2017

Als je op woensdag 21 juni over de Markt loopt, moet je niet gek opkijken als er ineens een robot voor je neus voorbij springt. Delftse studenten werktuigbouwkunde testen namelijk hun zelfontworpen ‘robohoppers’ uit. 

Het is de bedoeling dat de robots van de studenten kunnen springen. Er is al een heleboel mogelijk op robotgebied, maar springende robots maken is nog vrij nieuw. De TU houdt elk jaar zo’n wedstrijd, maar dit is de eerste keer dat hij midden in de stad gehouden wordt. Er zijn drie wedstrijdonderdelen waar de robohoppers op kunnen scoren: het vrij hoppen, begeleid hoppen en de afstandsprong.

Dieren-inspiratie

Hoe maak je dan zo’n springende robot? Veel van de ontwerpen zijn geïnspireerd op bewegingen van dieren of mensen. Ook de strandbeesten van Theo Jansen zijn een groot voorbeeld voor de studenten tijdens deze wedstrijd, omdat deze gebruik maken van een geavanceerd loopmechanisme. Springende robots kunnen in de toekomst handig zijn om te helpen op moeilijk begaanbaar terrein, zoals na een ramp.

Wiewatwaar: op de Markt, om 9.15 tot 12.45 uur is de eerste ronde, van 14.00 tot 14.45 de finaleronde en om 15.15 de prijsuitreiking door burgemeester Marja van Bijsterveld.

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie