Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dit? Er staat nog één stukje spoorviaduct overeind midden in Delft

Door Iris Olsthoorn 29 januari 2018

De oplettende Delftenaar heeft het al gezien: midden op het nieuwe Bolwerk staan twee grote betonnen blokken. Wist je dat dit twee originele palen van het oude spoorwegviaduct zijn? Ze lopen dus ook tot ver onder de grond door.

Toen eenmaal duidelijk was dat het viaduct gesloopt zou worden, pleitte buurtbewoner Simon Huiberts voor een stukje herinnering aan het oude spoorwegviaduct. Dat werden de twee peilers. Er werd tijdens de sloop gezorgd dat ze intact bleven, zodat er een paar weken geleden een tof monument onthuld kon worden.

Diep in de grond

Werkplaats Spoorzone Delft deelde een paar mooie foto’s van ‘the making of’ van het monument. Als je nu op het Bolwerk staat komt het monument zo’n beetje tot je middel, maar op de foto’s zie je dat de peilers stiekem nog veel verder doorlopen. De peilers zijn in z’n geheel gebruikt en beetje bij beetje ingegraven.

Foto: WeSD Werkplaats Spoorzone Delft
Foto: WeSD Werkplaats Spoorzone Delft
Foto: WeSD Werkplaats Spoorzone Delft
Het eindresultaat!
Foto: WeSD Werkplaats Spoorzone Delft

Bolwerk

Het hele Bolwerk is trouwens een soort ode aan de oude stad, want precies op deze plek lag vroeger een van de toegangspoorten van Delft.  Het eilandje heeft dan ook dezelfde vorm als het Bolwerk van vroeger.

adv.