Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wildopvang Delft blijft voorlopig open: ‘De steun is hartverwarmend’

Door Iris Olsthoorn 17 oktober 2019

Zo’n twee weken geleden kwam er een noodkreet vanuit Wildopvang Delft: als er niets snel iets gebeurde, was sluiting onvermijdelijk. Gelukkig zijn er inmiddels zoveel mensen en instanties in actie gekomen, dat de vogel- en wildopvang zeker nog tot eind januari open kan blijven. “We zitten in een achtbaan die maar blijft draaien. Er gebeuren zoveel mooie dingen”, vertelt medewerkster Willeke. 

Binnen no time werd er genoeg geld opgehaald om het komende kwartaal voor gewonde vogels, egels en ander wild te blijven zorgen. Het geld kwam binnen via een aantal grotere sponsoren, maar ook door hartverwarmende kleinere acties. “Drie meisjes zijn, een beetje stout, gewoon langs alle deuren in hun buurt gegaan om geld op te halen. Dat mag natuurlijk helemaal niet, maar het is wel heel lief. Verder zijn er koekjes gebakken, wordt er door een meisje taart verkocht op school en rennen kinderen een sponsorloop voor ons”, vertelt Willeke. “We zijn blij met alle hulp, of het nu honderd euro is of een veel kleiner bedrag. We krijgen ook andere soorten hulp: een oudere man belde ons. Hij had geen geld, zei hij, maar kan wel heel goed schilderen. Dus hij heeft beloofd ons in het voorjaar te komen helpen. En bij de Diamanten Ring mogen we bijvoorbeeld elke week (oud) brood ophalen. Fantastisch dat iedereen zo begaan is.”

En de aandacht bleef niet alleen in deze regio, ook landelijk kreeg de dreigende sluiting veel aandacht. “We hebben ontzettend veel media aandacht gekregen, ook op de landelijke televisie en de landelijke krant. Zelfs Dion Graus (PVV) heeft onze situatie opgemerkt: hij stelde er kamervragen over.”

Structurele oplossing

Hoewel het supergoed nieuws is dat de opvang nog een kwartaal financieel veilig is, moet er nog wel een structurele oplossing komen. “Dat duurt wat langer. We hopen nog steeds op hulp vanuit de gemeentes. We hebben inmiddels dertien gemeentes om hulp gevraagd. We houden cijfers bij vanuit welke gemeentes de dieren bij ons binnen komen, dus we hebben naar rato uitgerekend hoeveel kosten we per gemeente maken.”

Omdat de opvang een van de weinige in de omgeving is, vangen ze ook dieren uit Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Schiedam op. Voor één dier maakt de opvang ongeveer €45,- aan kosten. “Sommige gemeentes reageren heel positief. Voor andere gemeentes vallen de kosten hoger uit, dus is het een stuk lastiger om dat geld zomaar vrij te maken. We zijn er dus nog niet. Maar we worden in ieder geval gehoord en we mogen op gesprek komen. We zien het positief in.”

Je kunt nog steeds doneren

Ondertussen gaat de geldinzameling natuurlijk gewoon door. Je kunt een bedrag naar keuze doneren, maar je kunt ook doneren voor een ‘tegenprestatie’. Voor €45,- kun je bijvoorbeeld een egel of vogel adopteren. Het beestje krijgt een naam en als hij of zij wordt teruggezet in het wild krijg jij een foto en een adoptiecertificaat. Ook bedrijven kunnen sponsoren. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een poster bij de ingang of een dierenkooi met hun bedrijfsnaam erop.

Lees ook

vogelopvang delft

Wildopvang Delft dreigt deze maand nog te sluiten: dit is waarom

Het zijn spannende tijden bij Wildopvang Delft. Op 31 oktober is de dierenopvang gedwongen om te slu...
vogelopvang delft

Winanda runt al 39 jaar de Vogelopvang: ‘het is hier net een aards paradijs’

Als je binnenkomt bij de vogel- en wildopvang in de Delftse Hout, staat er overal wel een kooitje me...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.