Dit is de Delftse weersverwachting voor oud en nieuw
Is het vuurwerk tijdens oud en nieuw in Delft extra goed te zien omdat het droog en wolkenloos is? Of…
Krijg je geen genoeg van spektakel in de lucht? Dan heb je op 4 januari geluk! Je ziet dan geen vuurwerk in de Delftse lucht, maar wel zo’n 70 tot 95 vallende sterren per uur.
De website hemel.waarnemen meldt dat de meteorenzwerm Boötiden op woensdag 4 januari 2023 rond 5.15 uur zijn maximum bereikt. Dan vliegen de meeste sterren langs de aarde.
De meteoren van de Boötiden hebben lange sporen en zijn blauwachtig. Het beste moment om ze te spotten is op 4 januari rond 7.00 uur. De maan gaat om 7.01 uur onder, zodat het maanlicht niet stoort. Rond 8.00 uur gaat het schemeren en om 8.48 uur komt de zon op, dan zijn de sterren niet meer te zien.
Wat is een vallende ster?
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht. Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met zo’n 41 kilometer per seconde (ongeveer 149.040 kilometer per uur) vrij gemiddeld.
Bron: Hemel.waarnemen.com
Als je gaat kijken naar dit natuurfenomeen, dan kun je dat het beste doen in of bij Arboretum-Heempark of een andere plek waar het donker is. Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen kunnen zo’n 70 tot 95 meteoren per uur zichtbaar zijn. Het is jammer dat de maan zo aanwezig is, want zonder het maanlicht had je zo’n 130 vallende sterren per uur in de Delftse hemel gezien.
In onze gids
Populaire rubrieken