Wel of geen vuurwerkverbod in Delft: jij mag het zeggen

Door Iris Olsthoorn 10 oktober 2018

Het is ieder jaar weer een flinke discussie: moet vuurwerk afsteken nu wel, of niet aan banden gelegd worden? Vanaf dit jaar mogen gemeentes zelf bepalen of er met oud en nieuw vuurwerk afgestoken mag worden door iedereen. Het AD onderzoekt wat jullie daarvan vinden. 

Rond de jaarwisseling is het altijd druk in het ziekenhuis met schade aan ogen, vingers en brandwonden. Daarom is er ieder jaar weer discussie over het wel of niet afschaffen van vuurwerk voor consumenten. Sommige mensen vinden dat zonde van de prachtige traditie, anderen vinden het meer dan logisch én veilig. Moet vuurwerk in Delft alleen nog door professionals worden afgestoken? Of bijvoorbeeld alleen buiten de woonwijken? Of moet het gewoon blijven zoals het is?

Het AD zoekt mensen met een mening die deze enquête invullen. Zo willen zij per gemeente een beeld scheppen van wat er speelt. Is Delft pro- of juist anti een eventueel vuurwerkverbod?

Vuurwerkvrije zones

Er is kans dat de vuurwerktraditie in Delft gaat veranderen. Vorig jaar werd al duidelijk dat de burgemeester en wethouders van Delft het gebruik van vuurwerk aan willen pakken. De burgemeester stelde toen voor om vuurwerkvrije zones in te stellen. Ze wil wél ruimte houden voor de ‘vuurwerktraditie’, maar wil ook dat oud en nieuw fijner wordt voor mensen die last hebben van het vuurwerk. Wat er precies voor nieuwe regels komen, is nog niet bekend.

Meer over

Nieuws

adv.