Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We mochten ondergronds in de Spoorzone en zo ziet het er uit

Door Iris Olsthoorn 11 mei 2017

Je kan er in Delft er letterlijk én figuurlijk niet om heen: de grote bouwput die ons stadje doorklieft. Bovengronds zien we wel dat er iets gebeurt in de Spoorzone, omdat we onze fietsroute vaak moeten aanpassen. Maar wat gebeurt er onder de grond eigenlijk allemaal met dit immens grote project? 

Toegegeven, we hebben best wat dagelijkse sores van de Spoorzone, maar als je van dichtbij kijkt, is dat ook niet zo gek. Er zijn dagelijks 700 bouwvakkers bezig om een spoortunnel én een grote ondergrondse parkeergarage te graven, zonder dat Delft instort.

spoorzone delft
De ingang van de parkeergarage ligt op het kruispunt met de Ruys de Beerenbrouckstraat

Parkeergarage

Een groot project binnen de Spoorzone is de nieuwe ondergrondse parkeergarage. Die loopt helemaal vanaf het kruispunt bij de Ruys de Beerenbrouckstraat tot aan het Bolwerk. In augustus moet het helemaal af zijn. Er zijn twee verdiepingen voor ongeveer 650 auto’s en op zeven plekken zijn er uitgangen naar de Spoorsingel. Vooral voor omwonenden zal dit een verademing zijn, want die zijn al een aantal jaar hun parkeerplekjes onder het oude spoorwegviaduct kwijt.

Spoorzone Delft
Vergeet niet de zwaaien naar de bouwvakkers als je met de trein de linkertunnel inrijdt!

Tweede tunnel

Er wordt ondergronds ook hard gewerkt aan de tweede tunnel, zodat we in 2023 vier treinsporen richting Rijswijk hebben. In augustus wordt de tunnel opgeleverd. Dit houdt in dat boven de grond alles spik en span gemaakt kan worden. Vanaf dat moment kunnen er boompjes geplant, stoepen aangelegd en ook vooral: nieuwe huizen gebouwd worden.

Elke dag wordt er hard gewerkt om de garage op te kunnen leveren
Via een van de zeven trappenhuizen kom je uit op de Spoorsingel
Door deze megatunnel rijdt vanaf 2023 de trein. Het traject Delft-Rijswijk is dan viersporig.
De tweede tunnel heeft twee 'banen'. Op sommige plekken zit een doorkijkje
De uitgangen van de parkeergarage (grijze blok middenin) komen midden op de nieuwe gracht uit.
De tweede spoortunnel is immens groot (en nu nog leeg)

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.