Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vluchtelingen in Delft; wat is de stand van zaken?

Door Jantine van den Hoven 3 maart 2016

Delft praat verder over de opvang van vluchtelingen en statushouders. In een vergadering op dinsdag 8 maart wordt gesproken over de extra inspanning die Delft van de rijksoverheid moet leveren voor de opvang van statushouders. Het is voor iedereen mogelijk om in te spreken.

Wat voor plan ligt er nu?

Het voorstel van de burgemeester en wethouders – het college – is dat er 400.000 euro wordt vrijgemaakt uit de reserves. De gemeenteraad moet hierover beslissen en bespreekt het in de commissievergadering. Delft wil de vluchtelingen met verblijfsvergunning, ook wel statushouders genoemd, opvangen door heel Delft. Tussen de Delftenaren in woningen of kleine voorzieningen.

Om hoeveel mensen gaat het?

In het komende half wordt Delft gevraagd om 119 statushouders een woning te bieden. In totaal is de verwachting dat het dit jaar – vanwege de grote vluchtelingen stroom – zal gaan om zo’n 300 tot 330 mensen die een verblijfsvergunning hebben waar woonruimte voor moet worden gezocht.

Waar komen die mensen te wonen?

Vluchtelingen kantongerecht korte geer DelftZoals gezegd: er wordt gezocht naar woonruimte, gewoon tussen andere Delftenaren. Dit kunnen huurwoningen zijn, maar ook andere panden die geschikt blijken voor bewoning. Naar het pand aan de Korte Geer – voorheen het kantongerecht – wordt gekeken of dit geschikt gemaakt kan worden voor bewoning. Het gaat niet om noodopvang maar echt om woonruimte.

Wat doet Delft voor vluchtelingen zonder verblijfsstatus?

Delft wil ondersteuning bieden in de regio, ook daar is de vier ton die aan de gemeenteraad wordt gevraagd voor bedoeld.

Komt er nog een AZC in Delft?

Op dit moment is er volgens de gemeente geen geschikt pand beschikbaar om te dienen als echte opvanglocatie. Wel wordt in de commissie op 8 maart het initiatiefvoorstel van Onafhankelijk Delft om een AZC te weigeren nog besproken. Delftenaren Frans Verbeek en Carla van Trigt willen een referendum over de komst van een AZC, zij zien de komst van aan AZC niet zitten en vertrouwen er niet op dat het nu van de baan is.

Heb ik er ook nog wat over te zeggen?

De gemeenteraad is door jou gekozen en spreekt dus namens jou. Maar het is bij deze commissievergadering voor iedereen uit Delft mogelijk om in te spreken. Dat moet je dan wel even van te voren aangeven, dit kan nog tot vrijdagmiddag 4 maart 12.00 uur.

Wat kan ik doen om te helpen?

Er zijn verschillende initiatieven waarbij je je kunt aansluiten om te helpen rondom de opvang van vluchtelingen. Zo is er ‘Welkom in Delft’, maar ook Vluchtelingenwerk Nederland en het Rode Kruis hebben hulp nodig. Bij Dorcas kunnen ze je spullen goed gebruiken.

Meer weten over de opvang van vluchtelingen in Delft? Check ook het dossier van de gemeente.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.