Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Virgiel wordt gestraft vanwege voorval tijdens de ontgroening

Door Ilse Zoutewelle 3 juli 2017

De TU Delft heeft studentenvereniging Virgiel gestraft voor een incident tijdens de ontgroening in 2016. Een aspirant-lid heeft tijdens de kennismakingstijd een zware hersenschudding opgelopen en moest daardoor een groot deel van haar eerste studiejaar missen.

Het ongeluk gebeurde toen alle toekomstige leden op de grond moesten zitten met hun hoofd naar beneden. Wat er precies is gebeurd, is onbekend.

De universiteit verwijt Virgiel dat ze het ongeluk pas na een paar maanden meldden, terwijl er een meldingsplicht is. Toen het eenmaal naar buiten kwam, heeft recherchebureau Pinkerton de situatie onderzocht. Zij hebben de precieze onderzoek van het incident niet boven water gekregen, maar wel bleek dat de vereniging tijdens de situatie niet onder controle had.

Geen deelname aan OWee

Daarom heeft de TU Delft besloten sancties op te leggen tegen Virgiel. De vereniging mag niet deelnemen aan de OWee en het krijgt geen financiële vergoeding voor de bestuursleden. De vereniging moet voor 1 augustus met een verbeterplan komen: ‘De universiteit wil dat Virgiel aantoont de risico’s in de kennismakingsperiode onder controle te hebben, fysiek en geestelijk geweld effectief uitbant en voorkomt dat zich nieuwe incidenten voordoen’, schrijft de TU Delft in een bericht op hun site.

‘Volledige medewerking’

Indebuurt kon Virgiel niet bereiken voor een reactie. Aan Delta Magazine, het universiteitsblad van de TU Delft reageerde vice-voorzitter Stan Vernimmen: “Het staat vast dat de betrokkene een hersenschudding heeft opgelopen bij het matrix zitten. Daarbij zit iedereen in rijen op grond. Dit doen we vooral om logistieke redenen, zo kunnen we de mensen gemakkelijk toespreken.” Voorzitter Pim Crombag vult verder aan: “Mij is niks opgevallen die avond, dat vind ik zelf ook heel vervelend. We hebben vanuit Virgiel de volledige medewerking aan het onderzoek gegeven. Helaas hebben we daar niks uit kunnen halen en dat vinden we heel vervelend, ook zeker voor de betrokkene.” Het hele interview van Delta Magazine lees je hier.

Meer over

Nieuws

adv.