Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel parkeerboetes deelde de scanauto vorig jaar uit in Delft

Door Iris Olsthoorn 24 juni 2019

Sinds een aantal jaar rijdt er een scanauto in onze stad om iedereen die niet legaal parkeert op de bon te slingeren. Dat blijkt behoorlijk succesvol. Het AD onderzocht hoeveel meer boetes er zijn uitgedeeld in grote steden sinds de komst van de scanauto. Ook in Delft bracht de slimme auto flink wat geld in het laatje.

De scanauto maakt het werk van parkeerwachters een stuk makkelijker. In plaats van dat ze te voet alle auto’s langs moeten, doet de auto het werk voor ze. Met een scanner op het dak kijkt de scanwagen naar alle nummerborden. Heb jij geen parkeergeld betaald, of geen vergunning? Dan krijg je een boete op je deurmat.

Drie dubbele werking

Door deze uitvinding worden er landelijk véél meer boetes uitgedeeld dan in het pre-scanauto-tijdperk. En dat niet alleen, want gemeentes met zo’n auto innen ook nog eens meer parkeergeld én het scheelt personeelskosten. Bert van Wee, Hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft legt het uit aan het AD: “Controles zijn goedkoper, er komt meer geld binnen uit boetes en doordat mensen weten dat de pakkans groter is, gaan ze eerder parkeergeld betalen.’’

Zoveel bracht de scanauto in Delft op

In Delft hebben we sinds maart 2016 één scanauto rijden. In het jaar voordat de auto er was, 2015, werden er 21.815 parkeerboetes uitgedeeld. In 2018 waren dat er flink wat meer: 27.465. Dat is een stijging van zo’n 26 procent. In totaal brachten de parkeerboetes van vorig jaar 1,7 miljoen euro in het laatje. In andere steden steeg het aantal boetes nog veel harder: in Rotterdam worden er sinds het invoeren van de scanauto ongeveer 80 procent meer boetes uitgedeeld, in Den Haag is het aantal boetes verdubbeld.

Lees ook

Flitspaal ANP flitspalen

Deze Delftse flitspaal zorgde in 4 maanden tijd voor evenveel boetes als in heel Drenthe 

Het rechtervoetje voelt bij iedereen wel eens te zwaar. Extra vervelend als dat net gebeurt bij een ...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.