Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie in deze straat tegen de richting in fietst, krijgt straks een boete

Door Iris Olsthoorn 11 september 2019

Fietsen door de Delftse binnenstad is nogal een opgave: smalle straatjes, hoge bruggetjes en op de meeste plekken véél andere weggebruikers. De meeste van ons nemen dan ook het liefst de snelste route en ja – daarbij rijden we stiekem wel eens tegen de rijrichting in. Behalve gevaarlijke situaties, kan je dat binnenkort ook een boete opleveren op het Achterom.

De politie houdt fietsers op deze straat extra in de gaten nadat buurtbewoners over de veiligheid klaagden. Die klachten bleken terecht: bij een controle van twintig minuten waarschuwde de politie maar liefst honderd spookrijders in deze straat. Volgens de politie is tegen de richting in rijden hier heel onveilig: “Het levert gevaarlijke situaties op omdat de straat niet heel erg breed is, waardoor het passeren niet altijd even gemakkelijk gaat. En misschien nog wel de meest gevaarlijke zijn de fietsers welke uit de Giststraat komen fietsen, terwijl er net een auto langs komt rijden. Dit gaat vaak maar net goed.”

Vanaf nu een boete

Volgens de reacties op de Facebookpagina van de politie rijden fietsers al jaren verkeerd op dit plekje. Ook op andere plekken in de stad is het spookrijden een probleem, zo is te lezen. Spookrijders hebben vaak geluk omdat de politie niet actief controleert, maar alleen tijdens surveillance bonnen uitdeelt. Maar niet meer op het Achterom: daar gaan ze vanwege de veiligheid vanaf nu wél actief checken of jij je wel aan de regels houdt. Hoewel de politie het tot nu toe bij waarschuwen hield, gaan de agenten straks boetes uitdelen. De kosten? €55,-.

Zo moet je dus wel rijden

Als je hier vaak tegen de richting in rijdt, snappen we dat je oude vertrouwde route ingesleten is. Hoe je dan wél moet fietsen? Daar helpt de politie je even mee met onderstaande kaartje. De rode pijl is hoe het dus niet moet, de groene hoe wel. Je mag overigens wel door de Giststraat rijden richting het Achterom, maar dan moet je rechts afslaan. Volgens de politie is omrijden een kleine moeite. “Het gaat om circa 50 meter, we hebben het hier niet over een marathon”, reageren zij op Facebook. 

Foto: politie Delft

Lees ook

Iedereen rijdt te hard op de A4 bij Delft en dit is waarom

Als je wel eens op de A4 bij Schipluiden rijdt, is het je geheid opgevallen: mensen rijden hard. En ...
spoorzone delft

Dit zijn volgens jullie de 7 lelijkste gebouwen van Delft

Wij houden van Delft. En we krijgen maar geen genoeg van die prachtige, historische binnenstad! Maar...

Gaaf: er worden deze week elf (!) enorme straatkunstwerken gemaakt in Delft

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij kijken nog steeds met plezier terug op de foto’s van ...

Meer over

Verkeer

adv.