Plaatjes! Zo ziet station Delft Zuid er over een paar jaar uit

Door Iris Olsthoorn 14 januari 2019

We wisten natuurlijk al een tijdje dat station Delft Zuid binnenkort op de schop gaat. Het moet het eerste energieneutrale treinstation van Nederland worden. Afgelopen week zijn er een hoop handtekeningen gezet voor de bouw én zijn er plaatjes onthuld van hoe de boel eruit komt te zien. Dat willen we natuurlijk wel zien!

Over een tijdje herken je het station haast niet meer terug. De belangrijkste verandering is dat er op dit stuk vier sporen komen in plaats van twee. Dat betekent ook dat er véél meer treinen kunnen stoppen en jij dus minder lang hoeft te wachten. Nu stoppen er ongeveer vier treinen per uur, in de toekomst moet je elke tien minuten vanaf dit station op de trein kunnen stappen.

Superduurzaam

Dat is lang niet de enige verandering. Er komt een nieuwe reizigers- en fietserstunnel (Oftewel: niet meer met tegenwind de Kruithuisbrug op!), er komen liften en een grote overdekking. We staan dan lekker droog te wachten. Maar de overkapping heeft nóg een heel gaaf technisch snufje: het wekt met zonnepanelen veel energie op. Van kaartjesautomaat tot verlichting en van lift tot incheckpoortjes: alle elektriciteit komt straks uit de panelen.

Delft Campus

Het station wordt omgedoopt tot Delft Campus. De gemeente vindt dat ‘Delft Zuid niet bij een station met deze allure en uitstraling past’. Natuurlijk toepasselijk, omdat de TU zo dichtbij ligt en het station voornamelijk door studenten en medewerkers gebruikt wordt.

De gemeente hoopt met het nieuwe station trouwens ook meer voorzieningen aan te trekken, zoals restaurantjes of koffietentjes. De bouw van het nieuwe station begint in het najaar van 2019. In 2023 moet alles af zijn.

Zo ziet er straks uit

Enfin, genoeg informatie. Hier de plaatjes!

Foto: Prorail / Gemeente Delft
Foto: Prorail / Gemeente Delft
Foto: Prorail / Gemeente Delft

 

Lees ook

De werkzaamheden bij Delft Zuid is trouwens niet de enige grote klus aan het spoor. Ook in het noorden van Delft wordt er de komende jaren gewerkt ter hoogte van ’t Haantje. Hier lees je er meer over:

De spoorwegovergang verdwijnt en nog 3 grote veranderingen aan het spoor bij Delft

De spoortunnels en de Spoorzone mogen dan (grotendeels) klaar zijn, het klussen aan de treinbanen ro...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.