Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze wegen bij Delft mag je straks ’s nachts nog wel 130 km/u rijden

Door Iris Olsthoorn 14 november 2019

Je hebt er vast iets van meegekregen: door het nieuwe stikstofbeleid van de Nederlandse regering, mogen we straks nog maar maximaal 100 km/u over de snelweg rijden. Toch zijn er nog een paar plekken in de buurt van Delft waar je soms nog 130 mag. ’s Nachts tussen 19.00 en 06.00 uur geldt de nieuwe maatregel op sommige wegen namelijk niet.

Op de plekken waar je nu na 19.00 uur 130 km/u mag rijden, mag dat straks ook. Vlakbij Delft zijn er veel wegen waar je sowieso maar 100 km/u mag, zoals de A4 tussen Rotterdam en knooppunt Ypenburg en de A13 richting Rotterdam. Dat zal bij de nieuwe maatregel ook het geval blijven.

Hier mag het ’s nachts wel

Op de A4 mag je vanaf knooppunt Ypenburg ’s avonds 130 km/u richting Leiden. Op de A12 vanaf van knooppunt Prins Clausplein richting Zoetermeer mag je ook het gaspedaal iets harder intrappen. Iets verderop is er nog de A20, waar je vanaf knooppunt Kethelplein richting Hoek van Holland ’s nachts ook 130 km/u mag. Op de kaart hieronder zie je hoe hard je mag op elke weg. Op de rode wegen mag je altijd maximaal 100 km/u. Op de groene wegen mag je (nu nog) 130 km/u, straks alleen nog ’s nachts. De andere kleuren wegen zijn straks overdag maximaal 100 km/u, ’s nachts 130.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Afbeelding: Rijkswaterstraat

Uitdaging

De snelheid op de A4 en A13 rondom Delft is al 100 km/u per uur en ook met de nieuwe regels blijft dat zo. Maar als het aan een aantal gemeentepartijen ligt, wordt het zelfs teruggeschroefd naar 80km/u. GroenLinks en STIP vinden dat de luchtkwaliteit rondom Delft beter moet en willen daarom de snelheid verlagen. Maar omdat het Rijk de baas is over de wegen, is het voorlopig nog niet zeker of dit doorgaat.

Wij gokken dat 80km/u op de A4 bij Schipluiden voor veel automobilisten een uitdaging wordt, want er wordt váák (veel) te snel gereden. De politie meet er geregeld snelheden van 150 kilometer per uur. Laatst is zelfs iemand aangehouden die met 234(!) k/m per uur uit de tunnel kwam sjezen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voelt het vooral ‘gewoon’ lekker om op dit stukje hard te crossen.

Lees ook

Wel of geen 80 km/u op de A4 en A13: dit stemden jullie

Het is niet zo goed gesteld met de luchtkwaliteit in Delft. Dat komt onder meer doordat Delft tussen...

Let op: Kruithuisplein en afslag 10 van de A13 zijn dit weekend dicht

We beginnen er ondertussen wel aan gewend te raken, die werkzaamheden aan de N470. Toch blijft het h...

Iedereen rijdt te hard op de A4 bij Delft en dit is waarom

Als je wel eens op de A4 bij Schipluiden rijdt, is het je geheid opgevallen: mensen rijden hard. En ...

 

Meer over

Verkeer

adv.