Mobikes mogen blijven, maar foutparkeren wordt beboet

Door Iris Olsthoorn 15 november 2018

Sinds dit jaar zie je in Delft een heleboel zilver-oranje fietsen. Het zijn Mobikes, deelfietsen die je via een app op je telefoon gemakkelijk kunt gebruiken. De deelfietsen zouden een jaar getest worden in Delft. Maar omdat het zo’n succes is, heeft de gemeente alvast besloten de proef te verlengen. De parkeeroverlast die de fietsen volgens sommige bewoners veroorzaken, wordt aangepakt met strengere regels. 

In maart ging Mobike in Delft van start, inmiddels telt de deelfiets-app hier zo’n 10.000 geregistreerde gebruikers. Er staan behoorlijk wat fietsen in de Delft: zo’n 830 stuks. De mobike blijkt in Delft gemiddeld twee keer per dag te worden gebruikt, schrijft het AD. De populairste routes van de fietsgebruikers zijn de weg tussen het station en de TU en tussen een aantal grote studentencomplexen. Volgens de gemeente kan mobike helpen fietsparkeerproblemen tegen te gaan en zwerffietsen te verminderen. Als mensen hun gewone fiets inruilen voor een deelfiets, scheelt dat weer een plekje in de overvolle stallingen.

Verkeerd parkeren wordt beboet

Toch is niet iedereen fan van de opvallende fietsen. Op social media wordt veel geklaagd over parkeeroverlast, fietsen die ergens eeuwig blijven staan of mobikes die op gekke plekken worden achtergelaten. Wethouder Martina Huijsmans heeft daarom met Mobike afgesproken dat gebruikers die hun fiets op de Markt, bij het station of buiten de gemeentegrens achterlaten een boete krijgen. Ook heeft Mobike zelf al een paar no-parking zones ingesteld. Vanaf oktober mag je bijvoorbeeld je Mobike niet meer achter laten op de Oude Delft,Voorstraat of Koornmarkt. Volgens Ronald Haverman van Mobike Nederland wordt het foutparkeren scherp in de gaten gehouden. “Het gaat al beter. Mensen moeten er ook een beetje aan wennen”, zegt hij tegen het AD.

Lees ook

mobikes

Je ziet straks een heleboel grijs-oranje fietsen in Delft en dit is waarom

Je kunt tegenwoordig geen drie meter meer fietsen zonder dat je een fiets met blauwe voorband tegen ...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.