Iris herinnert: ‘Eindeloos wachten voor de open bruggen over de Schie’

Door Iris Provoost 9 oktober 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: wachten op de open bruggen over de Schie. 

“Een mooie herfstdag, het zonnetje schijnt. Op de Schie varen naast de beroepsvaart ook nog een hoop kleinere bootjes, het is tenslotte nog lekker weer. Maar voor de meeste bootjes moeten de bruggen open.

Muziekles gemist

De Koepoortbrug is denk ik een brug die je op veel vakantiefoto’s terugziet. Zodra de slagbomen dalen, pakken de toeristen hun telefoontjes erbij om foto’s te maken van deze woest aantrekkelijke brug. Ik kijk vlug even in het water, om te zien hoeveel boten er aan komen. Als het er veel zijn, is omfietsen misschien sneller? Plantagebrug, Oostpoortbrug, welke zou in aanmerking komen? Het is tenslotte al vaak genoeg gebeurd dat ik te laat ergens kwam door deze open bruggen. Tegen de tijd dat de brug weer gedaald was, had ik een stuk van de muziekles aan de andere kant van het water gemist.

Conditietraining

Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je moet zijn in de stad en ook aan de richting die de boten hebben. Want als de boten richting de Oostpoortbrug gaan, dan heeft het weinig zin om daarheen te fietsen. Voor je het weet sta je dan daar weer te wachten terwijl je nog net de Koepoortbrug ziet dalen. Dan kun je terug fietsen of verder gokken op de Sebastiaansbrug of de Hambrug, maar dwaal je waarschijnlijk ook steeds verder af van de bestemming. Maar goed, je hebt dan wel de conditietraining weer gehad voor die dag.

Is de Plantagebrug een optie? Tegen de tijd dat ik daar ben en de tijd die het kost om om te fietsen, had ik net zo goed kunnen wachten. En dat doe ik dan dus meestal ook maar netjes. Gewoon wachten tot de boten voorbij zijn.

Iris herinnert: ‘In deze verdwenen muziekwinkels keek in mijn ogen uit als kind’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...
delfia bioscoop

Iris herinnert: ‘Delftse bioscopen Delfia en Apollo, waar je popcorn kon bestellen door op een knopje te drukken’

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen D...

Meer over

Verkeer

adv.