Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de gevaarlijkste (kruis)punten van Delft

Door Iris Olsthoorn 15 november 2019

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar op sommige plekken gaat het wel érg vaak mis. RTL Nieuws bracht de verkeerslocaties met de meeste ongelukken in kaart. Waar in Delft het het vaakst mis ging? Dat hebben we voor je op een rij gezet.

 

RTL Nieuws bracht alle plekken in kaart waar de politie en Rijkswaterstaat ongelukken registreerden (exacte locatie of kruispunt) tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018. In die drie jaar tijd zijn er in Delft 1.037 ongelukken geteld. Er vielen in totaal vijf doden, en 237 keer moest er iemand naar het ziekenhuis. Het aantal ongelukken is waarschijnlijk nog groter, omdat niet elk ongeluk wordt geregistreerd. Ook de ongelukken waarbij geen exacte locatie bekend was, zijn niet meegeteld in dit onderzoek.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Op 1: de Voorhofdreef – Jan Campertlaan – Arthur van Schendelplein

Je raadt het misschien al; op de Voorhofdreef ligt het gevaarlijkste kruispunt van Delft. In drie jaar tijd werden hier zes ongelukken geregisteerd waarna er iemand naar het ziekenhuis moest. Dit maakt het kruispunt zelfs een ‘blackspot’. Ook op andere plekken op de Voorhofdreef werden ongelukken geregistreerd.

Opvallend is dat de gemeente in 2005 (!) al heeft vastgesteld dat de hele verkeersstroom in de Voorhof anders moet om het veiliger te maken. Het afgelopen jaar zijn er wel een aantal maatregelen genomen. De gemeente wil er uiteindelijk twee eenbaanswegen van maken en daarbij de verkeersstroom deels verplaatsen naar de Martinus Nijhofflaan. Die wordt op zijn beurt aangesloten op de Prinses Beatrixlaan. De hele transformatie zou in 2020 van start moeten gaan (wij gokken/hopen wel pas nadat de Kruithuisweg en Sebastiaansbrug af zijn).

2: Kruispunt Delflandplein – Voorhofdreef

Ook iets verderop, op de rotonde van het Delflandplein gebeurde de afgelopen jaar heel wat ongelukken: bij de afslag richting de Voorhofdreef werden vijf aanrijdingen geteld. Bij vier daarvan vielen er gewonden. Bij dit is een rotonde met aan vier kanten autowegen, fietspaden én zebrapaden. Ook rijdt er nog een tram doorheen. Het is dus best een kunst om hier veilig aan de overkant te komen.

3: Kruispunt Westlandseweg – Fabrieksstraat

Een opvallende derde: bij de kruising bij de Westlandseweg en de Fabriekstraat werden ook vijf ongelukken geteld, waarbij in drie gevallen gewonden vielen. Nu kunnen we ons wel voorstellen dat er op de Westlandseweg ongelukken gebeuren (ook op de kruising met de Krakeelpolderweg/Papsouwelaan werden flink wat ongelukken geteld). Maar de Fabriekstraat is niet écht een drukke weg. Er is wel een hoek waar sjezende fietsers elkaar kruisen. We vermoeden dat een aantal van deze ongelukken ook gebeurden doordat er veel auto’s de tijdelijke, gele lijnen op het wegdek (vanwege werkzaamheden) niet helemaal goed konden volgen.

4: Ireneboulevard – Groene Haven

Hetzelfde geldt voor dit ‘kruispunt’: vanuit de richting van de Groene Haven nu rijdt eigenlijk alleen bouwverkeer. Deze straat was eerder wel aangesloten op de Engelsestraat. Dus óf de registeerders bedoelden de Nieuwe Gracht of de Engelsestraat (toen die nog op de Westlandseweg/Ireneboulevard aangesloten was, óf ook bouwverkeer maakte ongelukjes. Of misschien was het wel hetzelfde geval als bij nummer drie en veroorzaakte tijdelijke rijstroken bij fietsers of automobilisten voor verwarring. Hoe het ook zit: bij dit stukje Ireneboulevard moet je dus extra goed opletten!

5: Schoemakerstraat – Van Embdenstraat

Op het kruispunt Schoemakerstraat en Van Embdenstraat is het altijd een drukte van jewelste met fietsers én auto’s. De weg oversteken is best een uitdaging en ondanks de haaientanden lijken sommige verkeersdeelnemers toch in de war te raken. Binnen drie jaar tijd gebeurden hier vier ongelukken. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond.

Lees ook

Appen op de fiets: Delftenaren kregen de meeste boetes van heel NL

Het zal je niet zijn ontgaan: sinds juli geldt er een ‘appverbod’ voor fietsers. Dat betekent dat je...
delft luchtfoto markt overzicht

In deze wijken van Delft wonen de meeste mensen

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Delft of Delftenaren gaan. Zo vinden we het bi...

Prinses Beatrixlaan-flitspaal deelt elke 11 minuten een boete uit

Het rechtervoetje voelt bij iedereen wel eens te zwaar. Extra vervelend als dat net gebeurt bij een ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Verkeer

adv.