Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom het Oostplantsoen al een tijdje dicht is

Door Iris Olsthoorn 18 februari 2020

Sinds de herfst van vorig jaar wordt er op het Oostplantsoen gewerkt aan de weg. De werkzaamheden zouden in eerste instantie maar een maand duren, maar toch ligt de weg nog steeds open. Bovendien lijkt er op dit moment zelfs helemaal niet gewerkt te worden. Hoe zit dat? Dat vroegen we voor je na.

Veel fietsers vanuit die Vrijenban, over de Plantagebrug richting de binnenstad willen, rijden normaal over het Oostplantsoen. Maar omdat het stuk tussen de Doelenstraat en Kantoorgracht al een paar maanden afgesloten is, gaat dat niet zo makkelijk. Het ziet ernaar uit dat het nog wel eventjes omfietsen wordt: op de wegwerkzaamheden-website van de gemeente staat inmiddels vermeld dat de werkzaamheden tot augustus van dit jaar gaan duren. Er blijkt namelijk iets aan de hand te zijn met de eeuwenoude tunnel die hier onder de weg ligt.

Oude tunnel

Gemeente Delft weet ons te vertellen dat de omwonenden een brief hebben ontvangen over de werkzaamheden. Maar omdat je deze weg misschien óók wel gebruikt als je er niet vlak naast woont, vertellen we je hier nog eens wat er aan de hand is. Onder het Oostplantsoen ligt een oude, rijks monumentale tunnel uit de 15e eeuw. De tunnel hoort bij de Huybrechtstoren, waar roeivereniging DDS in zit. Toen het onderhoud aan de weg erboven begon, is het dak van deze tunnel een stukje ingestort.

Uitstel tot de zomer

Vervolgens werd er onderzoek gedaan naar de schade, en bleek dat de tunnel misschien überhaupt niet sterk genoeg is om de weg nog te blijven dragen. Het zou natuurlijk superzonde (en onhandig voor de roeivereniging) zijn als de tunnel moet verdwijnen. Daarom liggen de werkzaamheden nu even stil. Er wordt onderzocht hoe de gemeente en roeivereniging er samen voor kunnen zorgen dat de tunnel én weg geen gevaar lopen in de toekomst. Jammer voor ons weggebruikers, maar dus wel voor een goed, historie behoudend doel. De gemeente hoopt dat het Oostplantsoen in juli of augustus weer helemaal open is voor verkeer.

Lees ook

Theater de Veste Delft cultuur

Uittip: met korting naar de familiemusical van Peter Pan

Wegdromen bij het verhaal van Peter Pan hoeft niet alleen met de film of het boek, maar kan ook in h...
carnaval 2020 delft

Carnaval 2020 in Delft: dit wil je weten over de optocht, feestjes en meer

Carnaval niks voor boven de rivieren? Stop. Ho. Even opletten nu: óók in Delft wordt er gehost op  ‘...

Dit is het verhaal van de grote stadsbrand van 1536 in Delft

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: in 1536 werd Delft getroffen door een verwoestende stadsb...

Meer over

Verkeer

adv.